"IRL on seisukohal, et inimeste sissetulekud peavad kasvama ning see seisukoht kajastub ka järgmise aasta riigieelarves. Meditsiinitöötajate mure on meile arusaadav, kuid streik ei tekita lisaraha. On üheselt selge, et eriti suureks probleemiks on meditsiiniõdede ja hooldajate madalad palgad, mida tuleb kindlasti tõsta," lausus Tsahkna Delfile. "Meditsiinitöötajate ainukeseks mureks ei ole palk, vaid ka töökorralduslikud mured, millele on võimalik lahendusi leida. Samas on selge, et meditsiinivaldkonna murede peapõhjuseks on krooniline rahapuudus."

Tsahkna sõnul on IRLil selge seisukoht, et arstiabi kättesaadavus peab paranema.

"Kindlasti on võimalik arstiabi kvaliteeti mingil määral parandada haiglavõrgu ja ressursside efektiivsema kasutamisega, kuid laias plaanis pole lisaraha leidmisest pääsu. Seda on öelnud ka äsja ametisse valitud uus Haigekassa juhatuse esimees," lisas ta. "IRL on seisukohal, et lisaks üldisele haigekassa kindlustusmudelile peaksime mõistlikuks ka täiendavat kindlustusskeemi patsiendi omaosaluse kompenseerimiseks. IRL on ühemõtteliselt selle vastu, et inimeste omaosalust veelgi suurendada. See lööks just väiksemate sissetulekutega inimesi ning vähendaks arstiabi kättesaadavust."

Tsahkna jätkas: "Samuti olen välja käinud mõte, et töötukassa võiks haigekassalt üle võtta ajutise töövõimetushüvitiste maksmise. Töövõimetushüvitise maksmine läbi töötukassa lähtuks loogikast, et töötuskindlusmaksega kindlustab inimene ennast nii töötuks jäämise kui ka tervislikel põhjustel töölt eemale jäämise vastu. Täna moodustab haiguspäevade raha Haigekassa eelarvest üle 10% ehk pea 100 miljonit eurot. Tegu ei ole otseselt tervise- ja meditsiinikulutustega ning Haigekassa ei peaks neid kulusid kandma. Haigekassa eelarves vabanev raha tuleks suunata ravijärjekordade lühendamisse ja meditsiintöötajate motiveerimiseks."

Medistiinitöötajate streik algab esmaspäeval ja selle lõppkuupäeva pole teada.