"IRL umbusaldab abilinnapead kindlasti, kõik fraktsiooni liikmed on sellest märku andnud," tõdes Solman.

Ta möönis, et kui vahepeal võiski jääda mulje, et kapo on varasemalt Kõlvartile kui usinale vene elanikkonna eestseisjale liiga teinud, siis uuemad faktid viitavad sellele, et "tema impeeriumimeelsuse olemasolus pole kahtlust".

"Eesti Vabariigis ei saa aga olla olukorda, kus pealinnas kureerib kultuuri- ja hariduse valdkonda abilinnapea, kes teeb kõike selleks, et mitte Eesti riigi seadusi täita ning samal ajal kõike selleks, et hämaratel põhjustel rahastada 100 000 euroga Vene Lütseumi, kus kasutatakse mitte kõige sõbralikuma naaberriigi haridusasutuse õppeprogramme ja - materjale," kommenteeris Solman.

Samuti tõstatas ta küsimuse, miks antakse lisaks riikliku õppekava raames õpitavale maksumaksja raha eest veel õpilastele lisatunde Venemaa haridusasutuse ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õppematerjalide põhjal.

"Kurdetakse, et riik ei anna raha seaduse täitmiseks kohustuste kandmisel teiste koolide ees. Miks mitte selle raha eest toetada näiteks riikliku õppekava raames erivajadustega laste koole?" küsis Solman. "Ebaselge on, miks Vene Lütseum ei suuda täita riiklikku õppekava kooli õppekava raames, vaid vajab suures mahus täiendavaid lisatunde, mida finantseeritakse haridusameti ja kooli sihtasutuse vahelise lepingu alusel, mille kohaselt katab Tallinna haridusamet õpetajate töötasu, rendi ja õpilaste Venemaale õppesõitude kulud," imestas ta.

Sotsid on ebamäärasel seisukohal

Kui Reformierakonna ja IRLi fraktsioon Kõlvarti vastu hääletavad, on neil kahe peale kogutud siiski vaid 25 häält. Keskerakonnal on aga linnavolikogus enamus 46 kohaga 79-st, mis tähendab, et suure tõenäosusega jääb Kõlvart oma kohale. Sotsiaaldemokraadid ei ole praeguse seisuga veel otsustanud ja lubasid enne Kõlvartiga rääkida.

"Loodame muidugi väga, et sotsiaaldemokraadid ühinevad meiega," kinnitas Solman. "Kuigi nad on enamikel juhtudel olulistes küsimustes Keskerakonnaga sarnaselt hääletanud, vaatamata sellele, et nad väljaspool volikogu piketeerivad," märkis ta.

Solman toonitas, et lõpikult ei saa olla üks jalg ühes, teine teises paadis. "Minu vene sõbrad on iseloomustanud sotside käitumist venekeelse ütlusega "ei liha ega kala"," ütles ta.