“Isamaa ja Res Publica Liit kutsub kõiki tallinlasi, kes peavad oma kodulinna kalliks ja väärtustavad Tallinna kui Eesti Vabariigi pealinna, aktiivselt osalema 18. oktoobril toimuvatel kohalikel valimistel. Ühtlasi kutsub IRL teisi demokraatlikke erakondi — sotsiaaldemokraate, rohelisi, Rahvaliitu ja Reformierakonda — üles tegema sügisesteks valimisteks valmistumisel, samuti pärast valimisi koostööd eesmärgiga lõpetada Tallinnas keskerakondlik ainuvõim. IRL on valmis siin olema konsolideerivaks jõuks,” seisis tänases IRLi pressieates.

“Pompöösne vaatemäng Vabaduse platsil ei suuda pühkida põlistallinlaste meeltest tõsiasja, et aprillimässu ajal ei võtnud linnapea midagi ette sealsamas väljakul märatsenud riigivastaste ohjeldamiseks,” lausus IRL Tallinna piirkonna esimees Siim Kiisler. “Kaks aastat tagasi vastandus Tallinna linnavõim selgelt Eesti riigile ja see vastandumine on aina süvenenud, võttes tänaseks juba võõrandumise mõõtmed.”

Kiisler märkis, et tänane linnapea on sihikindlalt muutnud Tallinna keskparteiliseks bütsantslikuks vürstiriigiks, millel on oma ajalehed, politsei, aumärgid ja tähtpäevad.

“Juhikultus, hüved väljavalitutele, sundparteistamine, korterijärjekord — see kõik on omane nõukogude ajale, mis kahetsusväärselt õitseb ja õilmitseb 18. taasiseseisvumisaastal Eesti Vabariigi pealinnas,” sõnas Kiisler. “Viimase nelja aastaga on Tallinnas tekitatud justkui paralleelne ühiskond, kus kehtivad sovjetiajastu väärtused ja kombed.”

Isamaa ja Res Publica Liit — olles veendunud, et tallinlased ei igatse tagasi aegu, mil parteikomitee otsustas, täitevkomitee korraldas ja plaanikomitee jaotas — soovib oktoobrikuiste valimistega saavutada tulemuse, kus nõukogude võimule Tallinnas tehakse jäädavalt lõpp.

“Tallinn vajab vahetust,” ütles Kiisler. “Samas on selge, et muutusi soovivate erakondade omavaheline konkurents ei aita selle eesmärgi saavutamisele kaasa. Koostöökava või ka leping loob aga reaalse võimaluse lõpetamaks ENSV viljelemise Eesti Vabariigi pealinnas.”

Savisaarele IRLi üleskutse meeldis

Tallinna linnapea Edgar Savisaar avaldas heameelt Isamaa ja Res Publica Liidu üleskutse üle asuda Tallinnas tihedamale koostööle teiste opositsioonirühmitustega linnavolikogus, teatas Raepress.

“Me oleme seda juba mitu aastat oodanud, et tekiks ühine opositsioon, kellelt Keskfraktsioonil oleks võimalik mõõtu võtta. Nüüd, kaks kuud enne kohalikke valimisi, on selleks küll mõnevõrra hilja, aga ütleb ju vanasõnagi, et parem hilja kui mitte kunagi. Paraku on opositsiooni fraktsioonid Tallinna volikogus viimasel ajal pigem lagunenud kui jõudu juurde saanud,” sõnas Savisaar.

“Võimulolijad on seevastu paremal positsioonil. Meenutan, et Keskerakonna fraktsioon, kes alustas seda koosseisu 31 liikmega, on nüüd suurenenud 37 liikmeliseks ja isegi see pole veel mingi piir. Valimiste eel otsivad mitmed saadikud enese jaoks paremaid lahendusi ja nende arvel võivad Keskfraktsiooni read veelgi täieneda,“ ütles linnapea.

Edgar Savisaar julgustas IRLi tihedamale koostööle mitte ainult teiste opositsiooni fraktsioonidega, vaid ka valitseva Keskerakonnaga. Ta tuletas meelde mitmeid eelnõusid, mille suhtes Keskfraktsioon ja IRL on leidnud ühise keele, olgu see siis alkoholipiirangute kehtestamine linnas või Tondipoiste mälestussamba taastamine.

“Ehk tõesti on IRLil õnnelikum käsi koostöö korraldamisel oma partneritega kui Reformierakonnal Toompeal. Loodan, et nemad ei taha Toompea Ansipi koalitsiooni lööminguid ja omavahelist kisklemist allalinna üle kanda,“ avaldas Savisaar arvamust.