„Antud gaasitoru ei anna midagi Eestile ega ka kogu Euroopale juurde, küll aga suurendab see keskkonna- ja julgeolekuriske. Mis aga puutub taotlusesse uuringute teostamiseks, siis peaks valitsus selle tagasi lükkama, kasvõi juba seepärast, et erinevalt Nord Streami kinnitustest puudutavad need ka Eesti territoriaalvett,” lausus IRLi esimees Mart Laar.

IRLi fraktsioon võttis otsuse kujundamisel arvesse ka akadeemik Endel Lippmaa seisukohti, kes rõhutas muuhulgas, et Nord Stream AG põhikiri on registreeritud Šveitsis, kuna sellist põhikirja ei saaks registreerida Euroopa liidus.

„Selle ettevõtte põhikapital on üks miljon Šveitsi franki, mis on tühine summa võrreldes ohtude ja võimaliku kahjuga,” ütles Lippmaa. Tema sõnul mõjutaks gaasitoru võimalik plahvatus meid kõiki, sest sellise plahvatuse energia on kolossaalne.

„Nord Streami soovile järeleandmine toob ilmselt kaasa ka Rootsi soovi ehitada teenindusplatvorm mitte Rootsi majandusvetesse, vaid Vilsandi või Sõrve sääre lähistele.

“Ma küsin, kui paljud meie inimestest soovivad seda ohtlikku asja Sõrve Sääre või Vilsandi vahetusse lähedusse,” küsis Lippmaa. „Ei maksa unustada, et see on militariseeritud objekt, mida valvavad Gazpromi väeosad ja Vene Föderatsiooni laevastik,” sõnas Lippmaa.

Lippmaa rõhutas, et uuringutaotlusele eitava vastuse andmist lihtsustab tõik, et ükski Euroopa Liidu riik ega ka Vene Föderatsioon pole riiklikul tasemel Eesti poole pöördunud gaasitoru praeguse kooskõlastatud trassi muutmiseks. „Ühtlasi annab uurimisloast keeldumiseks aluse Eesti majandusvööndi seadus, mille kohaselt võidakse uurimisloast keelduda, kui uurimisplaan näeb ette puurimist mandrilaval.”

IRLi fraktsioon otsustas ka esitada ettepaneku arutada gaasijuhtme rajamise kava riiklikult tähtsa küsimusena võimalikult kiiresti riigikogu saalis.