Teadusnõukoja juht Irja Lutsar rõhutas ERR-i saates "Otse uudistemajast", et suur osa ajaloolistest meditsiinilistest suuravastustest on tulnud sõdade ajal ning ka praegune olukord aitab sellele sarnaselt koguda teadmisi, kuidas tulevikus pandeemiat käsitleda.

Koroonaviiruse leviku suhtes on Lutsari sõnul mingi selgus tekkinud ja kuigi viirust on leitud õhus lendlevana, vajab see levimiseks ikkagi inimese keha ja suletud ruumi. "Mis aga on selgunud, on viirus ei levi mitte ainult aevastamisel ja köhimisel, suur osa viirusest levib ka rääkimisel," ütles Lutsar.

"Võib öelda, et see on pidude ja tiheda kontakti haigus," ütles Lutsar, lisades, et terviseametil on võimekus haigeid ja nende lähedasi monitoorida ning selle tõttu on tema arvates viirus Eestis kontrolli all.

Samuti tõi Lutsar välja, et praktilist tõestust selle kohta, et koroonaviirus levib pindade pealt, hetkel ei ole. "Viirus vajab alati peremeesrakku, tal endal ei ole meetodit energiat toota. See võib olla loom, inimene või taim, seal saab ta paljuneda," selgitas Lutsar.

Kui lugeda kajastusi välismeedias ja ekspertide hinnanguid, on siiani ikkagi läbi käinud, et viirus võib pindade kaudu levida. Ka terviseamet manitseb oma kodulehel: "Nii COVID-19 kui ka gripi vältimiseks pesta käsi seebiga vähemalt 20 sekundit, vältida pesemata käte puhul kontakti näopiirkondadega, vältida kontakti haigete inimestega, haigestumise puhul viibida kodus ning desinfitseerida sageli pindu ja esemeid, millega ollakse igapäevaselt kontaktis."