"Ilmselt pidas ta silmas, et jäävad ära üritused, kuhu tulevad inimesed väljaspoolt Eestit. Küsimus on ilmselt selles, et nii palju kui võimalik, püüame uusi juhte sisse mitte tuua ja vältida selle võimalikku kohalikku levikut," ütles Lutsar Delfile.

"Üritus on ikkagi siis, kui keegi seda korraldab. Arvan, et Tallinna-Tartu rongis on ka nädalavahetusel sada inimest. Üritus on minu arvates ikkagi see, kuhu on kutsutud välismaalased, et vältida viiruse sissetoomist," ütles Lutsar.

Seega Lutsari seisukoha järgi ei peaks ära jääma teatrietendused, kinoseanssid ega muud kohalikud ürituseüritus. "Lõpuks teeb otsuse ikkagi valitsus, aga minu arvates teatreid, kinosi ega lasteaiapidusid see ei puuduta," ütles Lutsar.

Teatrid käituvad vastavalt korraldustele

Teatriliidu esimees Ain Lutsepp ütles aga Delfile, et kui peaministri mainitud piirang siiski teatreid peaks puudutama, siis tuleb vastavalt valitsuse otsusele ka tegutseda. Siiski ei ole teatrid veel etendusi tühistamas - selleks oodatakse ära kindel korraldus.

"Praegu ei ole ju veel midagi otsustatud - see on minu teada alles homne otsus. Mis edasi saab ja kuidas see käima hakkab, ei oska öelda. Olukord on paraku selline," ütles Lutsepp.

Draamateatri turundusjuht Tanel Tomson ütles, et peaministri ettepanek on üsna värske ja teater teeb ühe käigu korraga. "Vaatame, mida valitsus nüüd ütleb ja ette kirjutab, siis teeme otsused," kommenteeris Tomson Draamateatri edasisi tegevusi.

"Nii, nagu teised etendus- ja kontserdiasutused ootame meiegi, millise seisukoha valitsus võtab," rõhutas Tomson.

Seni on terviseamet välja andnud nõuded alates 1000 osavõtjaga ürituste kohta ja see pole Tomsoni sõnul teatritegemist veel oluliselt puudutanud. "Kui ühel õhtul toimuvad etendused ka kõigil meie kolmel laval, st suures, väikses ja Maalissalis, jääks meie maja publikuarv siiski alla 1000 inimese," ütles Tomson.

Eesti teatriagentuuri viimaste aastate teatristatistika põhjal toimub aastas keskeltläbi 6000-7000 etendust. Kui arvestada sealt välja suvine hõredam graafik, siis hooajasiseselt toimub igapäevaselt Eestis üle 20 etenduse.

Sada inimest on piir

Riigikogu infotunnis arutati täna põhjalikult valitsuse ja riigiametite samme koroonaviiruse riskide maandamisel. Reformierakonna saadik Keit Pentus-Rosimannus uuris Rataselt, et kui terviseamet on soovitanud juba suuremad rahvusvahelised üritused edasi lükata, siis kas on ikka õige, et jätkuvad suurte osalejatega kodumaised üritused toimuvad?

Peaminister Ratas teatas vastuseks, et valitsus arutab oma homsel istungil avalike üritustega seotus reeglite kehtestamise ettepanekuid.

"Homme on minul plaanis teha valitsusele ja kabinetile ettepanekud, nii juhtimisstruktuuri tõhustamiseks valitsuskomisjoni moodustamise osas kui ka teatud väga konkreetsete meetmete rakendamise osas, mis puudutab ka konkreetseid Eesti-siseseid üritusi," vastas Ratas.

Peaminister ei teinud saladust, mis suunas tema loodab otsustega homsest edasi minna. Ta leidis, et kõik enam kui saja osalejaga üritused tuleks pigem ära jätta.

"Ma arvan, et kõik üritused, kus seal on sada või rohkem inimest, on täna väga selge soovitus, et pigem neid ei peaks korraldama. Minu meelest see on väga konkreetne," sõnas Ratas.