Facebooki tekkis neil päevil video, kuidas maskiprotesti üks korraldajatest, venekeelse maski- ja vaktsiinivastase kogukonna esindaja Andrei Vesterinen helistab COVID-19 tõrje teadusnõukoja juhile, Irja Lutsarile.

Mees viitab videos, et kõne tegemise aeg on õhtul, ammu pärast tööpäeva lõppu. Lutsar võtab kõne vastu ning järgneb umbes 45-minutiline vestlus, mille mees salvestab ja avalikult internetti riputab. Selleks luba ta Lutsarilt ei küsi.

Lisaks ilma loata kõne salvestamisele küsib ta videos korduvaid küsimusi, naerab vastuste üle ning kõige lõpus nimetab Lutsarit valetajaks. Videot on vaadatud üle 43 tuhande korra, kommenteeritud üle 600 korra.

Irja Lutsar selgitab videos korduvalt, kuidas ta tutvub teadustöödega, lähtudes ennekõike nende metodoloogiast. Nende põhjal teeb ta valitsusele koroonatõrje nõukogus soovitusi. Mees videos lihtsustab seda korduvalt, uurides, kas Lutsar lihtsalt loeb internetist asju.

Samuti selgitab Lutsar rahulikult, et teisitimõtlejate arvamused on oodatud, kuid teadusnõukogu töö on suletud ning sinna pääseb teatava kvalifikatsiooniga, et arutelu püsiks teaduslikkuse raamides. Seepeale püüab Vesterinen saada kutset kohtumisele, seda saamata lepib ta Lutsari ettepanekuga arutada asju kirja teel.

Professor räägib mehele usalduslikult, kuidas ta ei plaaninud teadusnõukogusse nii kauaks jääda, sest uskus, et koroonakriis on aastaringi täitudes seljatatud. Ta lisab, et tegutseb peamiselt entusiasmist ning seda teevad ka teised teadusnõukogu liikmed.

Maskivastase liikumise üks niiditõmbajatest otsustab seepeale nimetada Lutsarit valetajaks, sest Lutsaril puuduvad dokumendid ning eeskirjad, mis sätestavad, kuidas valitsuses järeldusteni jõutakse.

Lutsar on selleks hetkeks juba pool tundi selgitanud, et teadusnõukogu loeb materjale oma ekspertiisi raames, arutab erinevaid ettepanekuid ning vormib neist kõige sobilikumad Eesti ühiskonnale. Otsuseid teeb valitsus.

"Mitte keegi pole mind kunagi tänanud, et kuidas ma Eesti ühiskonna nii lahti olen suutnud hoida. [...] Mina pole teid ühegi halva sõnaga nimetanud," lõpetab Lutsar kõne.

Lutsar: arvatakse, et ma ei olegi inimene

Viroloogiaprofessor ütles täna Delfile, et ei ole kunagi varem saanud nii palju negatiivseid kirju ja kõnesid, kui pärast kõnealust Facebooki-postitust. Ta tunnistas, et vastab seetõttu telefonile ettevaatlikkusega.

"Ta (Vesterinen -toim) helistas mulle, kell oli pool üheksa õhtul. Ma olin suhteliselt väsinud, aga ootasin ühte teist kõnet ja võtsin võõra numbri vastu. Ta ei öelnud mulle hetkekski, et ta [vestlust] lindistab. See oli provotseeriv, see oli ründav," kirjeldas Lutsar.

Juba sama päeva hilisõhtul oli lindistus koos Lutsari telefoninumbriga jõudnud Facebooki.

"Te võite ette kujutada, mis sellele järgnes. Täna hommikulgi saatis üks inimene mulle Messengeri sõnumi, et NKVD tappis rohkelt inimesi, teie olete samasugune," rääkis Lutsar.

Tema sõnul on sedalaadi rünnakuid tulnud viimastel päevadel ohtralt, järgnenud on kõnede laviin.

"Ma kõnelesin Riigikantseleiga. Nad ütlesid, et proovisid Facebookiga rääkida, et see postitus maha võtta. Ka ülikooli meediainimesed olid selle pärast mures. Aga ma ei tea, kuidas seda sealt maha võtta. See on olnud väga ebameeldiv," tõdes professor.

Lutsar tunnistas ka, et ei oska enam seesuguse skeptitsismiga võidelda.

"Ma püüan mõista, kui inimesed on vaktsiinivastased või ei usu koroonasse, aga see teiste inimeste solvamine, sellest ma ei saa aru," tõdes ta. "Mulle tundub, et arvatakse, et ma ei olegi inimene. Ma olen justkui keegi, kellele võib kogu oma viha pidevalt kaela valada. Küll Messengeri, küll e-kirjade, küll telefoni teel. See on päris hull, mis Eesti ühiskonnas on juhtunud."

"Ma olen rääkinud mitme juristi, sh õiguskantsleriga. Nad ütlevad, et isegi, kui sa tema peale kaebad, siis ta tegelikult seda ootabki. Kui aus olla, on mul neist inimestest kahju," ütles Lutsar. "Nendega vaielda, et koroonaviirus on olemas, ei vii mitte kuhugi, sest nad on loonud endale oma maailma. Ja see on muidugi andnud hoogu teistele. Ma ei ole kunagi saanud nii palju negatiivseid sõnumeid, kui pärast seda postitust."

Politsei: Lutsariga võetakse ühendust

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) valvepressiesindaja Indrek Hirs ütles täna pärastlõunal Delfile, et “Irja Lutsariga võetakse täna politsei poolt kindlasti ühendust”, uurimaks, milliste telefonikõnedega teda on tülitatud. “Kui tõesti on olnud tegemist ähvardustega - ühtki inimest ähvardada ei tohi -, siis kindlasti tuleb tal meile avaldus kirjutada,” ütles Hirs.

Juhul, kui lindistust Lutsari palvel Facebookist maha ei võeta, on tal õigus pöörduda kohtusse.