“EMT töötab raudselt,” ütles kaitseväe teavitusteenistuse ülem Peeter Tali, lisades, et on juba ka ise missioonipiirkonnas viibivatelt Eesti meestelt lühisõnumi saanud, kirjutas Eesti Päevaleht.

Radiolinja pressiesindaja Helena Lõhmus märkis, et ka Radiolinja võrku saab Iraagis selle nädala jooksul, hiljemalt reedel, kasutama hakata.

Ühendus toimib esialgu satelliitvõrgu kaudu, sest ühtegi toimivat GSM-võrku Iraagis veel pole — alles viimastel nädalatel jagati need load seal välja ja võrke hakatakse rajama, lisas Lõhmus.

Kõneminuti ligikaudne hind on Radiolinja võrgus oleva mobiiliga Iraagist Eestisse helistades 48 krooni ja Eestist tulevat kõnet vastu võttes 38 krooni minut. Eestisse lühisõnumi saatmine maksab kuus krooni ja vastuvõtmine on tasuta.

Juba varem oli missioonil viibivatel rahuvalvajatel võimalik kodustega vahetevahel lühidalt suhelda üksuse ametlikuks sidepidamiseks mõeldud satelliittelefoniga, mille kõneminut maksab üle saja krooni.

Samuti võivad kaitseväelased helistada koju oma raha eest, makstes kõneminuti eest umbes 140 krooni, saata elektronkirju ning USA saatkonna ja rahuoperatsioonide keskuse kaudu ka tavalist posti, ütles Tali.

Eesti rahuvalvajad sõitsid Iraaki 20. juunil. Missiooni kestuseks on planeeritud kuus kuud.