Välisminister Zebari sõnul on Iraagi 18 provintsist 10 antud Iraagi valitsuse kontrolli alla ning see protsess jätkub. Ministri kinnitusel on rahvusvahelise koalitsiooni kohalolek Iraagis vajalik ka lähiaastatel, et stabiliseerida julgeolekuolukord ja muuta see pöördumatuks, teatas välisministeerium.

Zebari avaldas Eestile tänu hoolivuse ja Iraagi valitsuse toetamise eest. Rääkides julgeolekuolukorrast rõhutas Iraagi välisminister soovi, et Eesti kaitseväelased jätkaksid oma missiooni.

Välisminister Paet tõdes, et Eesti sõjaväelaste tegevust Iraagi julgeoleku kindlustamisel hindasid kõrgelt nii Iraagi välisminister kui koalitsioonivägede juhid. “Eesti peaks ka edaspidi panustama Iraagi julgeoleku tugevdamisse ning sõjalise panuse kõrval soovime koostöös iraaklastega arendada tsiviilstruktuure ja haldusvõimekust “Pakume Eesti Diplomaatide Koolis koolitusvõimalust viieteistkümnele Iraagi noorele diplomaadile ning sügisel plaanime koolitada Iraagi vanglaametnikke,” lausus välisminister.

Välisminister Paet tegi oma Iraagi kolleegile ettepaneku lähemal ajal Eestit külastada, mille Zebari heameelega vastu võttis. Kahe riigi majandussuhete elavdamiseks soovitas Urmas Paet kaaluda võimalust saata Eestisse Iraagi äridelegatsioon.

Nii kohtumisel kui sellejärgsel pressikonverentsil kõneldi Venemaa rünnakust Gruusiale. Mõlemad ministrid nõudsid rünnakute kohest lõpetamist.

Iraagi valitsuse saavutused julgeoleku kindlustamisel ja majandusarengu tagamisel olid kõne all ka minister Paeti kohtumisel Iraagi asepeaministri Barham Salihiga. Visiidil kohtus Eesti välisminister veel NATO Iraagi-väljaõppemissiooni juhi kindral Frank Helmickuga.

Täna õhtul suundub Paet Bagdadist Brüsselisse Euroopa Liidu välisministrite erakorralisele kohtumisele, kus on kõne all olukord Gruusias.