Inimesel, kes
vajab, peab olema kas jalavigastus, mis eeldab abivahendi kasutamist (protees, kepp, ratastool, kargud), nägemispuue või muu raskekujuline üldhaigestumine.

Eesti Puuetega Inimeste Fondi direktori Gennadi Vaheri sõnul saab üldhaigestumise punkti juures perearst patsiendile vastu tulla.

„Jääb kahtlusi, et küllalt sageli on just seda kolmandat punkti ära kasutatud,“ arvas Gennadi Vaher Delfiga rääkides. „Kohalikul omavalitsusel ei ole sotsiaalministeerimi määruse järgi õigust keelduda, kui arstitõend olemas on,“ nentis ta, lisades, et kõik, mida kohalik omavalitsus teha saab, on kahtluse korral perearsti poole pöörduda.

Tallinna perearstide seltsi esinaine Diana Ingerainen nõustus, et küllaltki palju sõltub praegu just perearsti poolt antud tõendist. „Olen nõus, et praegune süsteem ei ole kõige parem,“ rääkis Ingerainen Delfile, lisades, et tema veendumuse kohaselt lähtuvad arstid parimast soovist, et ühiskonna nõrgemad liikmed saaksid kasutada neile määratud soodustusi.

„Arsti roll peaks jääma ainult patsiendi tervisliku seisundi objektiivselt kirjeldamiseks,“ sõnas Ingerainen, lisades, et arstiabi põhineb eelkõige usaldusel. „Kui patsient ikka ütleb, et tal selg hirmsasti valutab, siis miks ma ei peaks teda uskuma?“ küsis perearst.

Ingerainen tuletas meelde üht valusat juhtumit aastaid tagasi, kui tema vastuvõtule tuli patsient silmaarsti tõendiga, et ta nägemine on tugevalt kahjustatud. „Loomulikult andsin talle soodustusi lubava tõendi. Kui hiljem sama meest autoroolis nägin, oli väga kurb tunne, et mind niimoodi ära kasutati,“ nentis ta.

Liikumispuudega inimese sõiduki parkimiskaardid antakse välja maksimaalse kestvusega viis aastat. Parkimiskaarte levitab Eesti Puuetega Inimeste Fond, kes müüb neid kohalikele omavalitsustele ning peab omavalitsustepõhist parkimiskaardi väljastamise registrit. Isikupõhiselt peab parkimiskaartide üle arvestust pidama kohalik omavalitsus.

Sotsiaalministeeriumi andmetel anti 2001. ehk määruse kehtima hakkamise aastal parkimislube välja 4232, järgmistel aastatel oli väljastamisi vähem.

2002. aastal — 383

2003. aastal — 318

2004. aastal — 862

2005. aastal — 1011

2006. aastal — 2598

2007. aastal — 1530

2008. aastal — 2406