„Nuttes ja värisedes astusime bussist välja,“ ütles Delfile ebameeldiva juhtumi üle elanud Triine.

Lugu sai alguse 4. juunil kella kahe ajal päeval, mil naine läks Rahumäe peatusest nr 23 bussi peale. Kohe pöördus tema poole naisbussijuht, kes palus Triinel koos lapsega istuda. „Laps ei olnud kuidagi süles, vaid oli kindlalt kandelinas minu külge seotud ja magas rahulikult. Ma ütlesin, et ei taha istuda, kuna siis ärkab laps üles,“ meenutas Triine.

Bussijuht istus seejärel rooli taha tagasi ning sõitis edasi. Tondi peatusest tuli peale ka Triine mees. Kotka peatusesse jõudes lõi bussijuht oma kabiini ukse lahti ning hakkas beebiga paari sõimama ja nende peale karjuma.

„Ta ütles: „Mis asja te teete! Ma pole nõus edasi sõitma, kui te kohe praegu ei istu või maha ei lähe. See pole võimalik, mida te korraldate siin!“ Ta läks täiesti närvi, oli täiesti endast väljas. Mu laps ärkas üles muidugi selle suure kära peale. Üks vene vanatädi, kes istus eespingis, tema hakkas ka veel sõimama, et mis te takistate inimeste elusid ja olete siin kõigil ees, minge maha ja kõndige oma lapsega. Kõik teised olid lihtsalt vait ja vaatasid, keegi rohkem midagi ei öelnud, vaid kuulasid, kuidas me konkreetset sõimu saime,“ meenutas Triine teda rabanud olukorda.

„Siis me astusime bussist välja, ega meil rohkem midagi üle ei jäänudki. Värisedes ja nuttes astusime välja. Väga ebameeldiv olukord. Eesti lipu päev on ja mõlemad, kes riidlesid, olid venelased. Räägime diskrimineerimisest – aga kes keda diskrimineerib?“

„Ta kartis, et me kukume pikali. Ta ütles väga konkreetselt, et tema vastutab meie lapse eest. Et kui meie lapsel midagi juhtub, siis tema jääb süüdi,“ sõnas Triine, kelle jaoks on see kummaline lähenemine, sest kui oleks kukkunud tema, siis oleks seda teinud ka teised reisijad.

Järgmist bussi noor pere ootama ei jäänud. Juhtunust ärritunud, tegid nad oma plaanid ümber. Hiljem sõitis Triine taas bussiga, kuid varem juhtunu tõttu oli tal bussi sisenemise ees hirm, et äkki visatakse jälle välja. Kuigi sarnase juhtumi kordumine on ilmselt ja loodetavasti vähetõenäoline.

Bussijuht: noor naine ei hoidnud kusagilt kinni

Tallinna linnatranspordi ASi avalike suhete osakonna juhataja Sirje Roht ütles Delfile, et bussijuhiga vesteldi ja saadi ülevaade, kuidas tema juhtumit mõistab. "Tema sõnul seisis noor naine süles oleva lapsega salongis püsti ilma kusagilt kinni hoidmata, lisaks oli tal käes veepudel, millest sõitvas bussis samal ajal jõi."

"Bussijuht ütles noorele emale, et palun istuge või hoidke vähemalt kinni, kuna tema vastutab bussijuhina nende turvalisuse eest. Bussijuhi sõnul pidasid noor ema ja tema kaaslane end bussis agressiivselt üleval ja vastasid bussijuhile, et teie õppige siis sujuvalt sõitma, et nemad ei kukuks," lausus Roht

"Juhi sõnul rääkis ta sõitjaga resoluutses toonis, kuid kindlasti ta ei karjunud. Bussijuht suhtles sõitjaga eesti keeles ja oma sõnul ta vene keelt eriti hästi ei oska. Üks intsidenti pealt näinud kaassõitja andis bussijuhile oma kontaktandmed ja on valmis vajadusel tunnistama noorte agressiivset käitumist ning et noor ema ei hoidnud bussis kinni," sõnas Roht.

"Kindlasti on konflikti keeruline lahendada ja soovime esimesel võimalusel ka bussis olevate pardakaamerate salvestuse üle vaadata. Ühtlasi tuletame sõitjatele meelde, et sõijateveo eeskiri paneb sõitjale kohustuse tagada enda ja temaga kaasasoleva lapse, samuti lapsevankris või - kärus oleva lapse ohutu sõidu ühistranspordis."