Teie üleskutse on, et viirusepiirkondadest välismaalased Eestisse ei naaseks. Kui nad seda teevad, siis võidakse nad karantiini suunata. Kas me teame, kus on majad, kohad, kuhu nad pannakse? Või pannakse nad hotellidesse?

Ei me mingeid kummitushotelle tegema ei hakka. Põhimõtteliselt on see võimalik, eriti olukorras, kus turiste eriti ei ole, et valitsus sõlmib mõne hotelliga lepingu. Aga ma kujutan ette, et sellesse hotelli ei taha pärast väga pikka aega keegi minna, seega me selliseid hotelle tegema ei hakka. See on praegu lahendamisel. On palutud PPA sisendit ja ka kohalike omavalitssute sisendit. Küsimus on ka selles, et kuidas me kontrollime, et need inimesed seal ka lõpuks on. Me ju neid arreteerima ei hakka.

Mõnes kohas on paar inimest. Aga meil siin on ikka veel otseühendusi kriisikolletesse, näiteks eile õhtulgi tuli lend Bergamost. Seal pole ju vahet, välismaalane või mitte, kõik tuleks kohe karantiini panna?

Eesti inimestega on ikka lihtne, nad lähevad oma koju. Ja siin olemas meil seadustes paragrahv, mis ütleb, et inimesed, kes teadlikult levitavad nakkushaigusi, saavad karistada. Inimesi informeeritakse, neilt võetakse allkiri, et nemad on kodus. Meil on ka kokkulepe, et kui lähikondsed ei suuda neid eluvajadustega rahuldada, siis kohalikud omavalitsused teevad seda. Aga välismaalastega ei ole meil veel lukku löödud lahendust.

Kirjeldasite seda ankeeti, mida inimesed peavad piiril täitma, et anda üles, kust nad on tulnud. Aga kas teil on võimekus neid ka töödelda?

Jah, see jõudlus on olemas. Ja meil on vist juba valmis või kohe valmimas digiprogramm.

Kas tuleb digiankeet?

Ei. Aga on olemas tööjõud, et need ankeedid sisestatakse. Ega see kogus pole nii fantastiliselt suur, see on võimalik sisestada. Tekitame andmepanga, kust saame inimeste andmed kõik kätte juhul, kui nad on olnud reisil, kus on olnud nakkusoht või osutuvad ise nakkusohtlikuks, et siis juba teisi informeerida.

See küsimus on meil praktiliselt lahendatud.

Neist meetmetest tuleb päris palju koosmõjusid. Kui koolid kinni pannakse, siis teie haldusalas on just palju selliseid inimesi, kes ei saa lihtsalt töölt ära tulla laste kantseldamiseks. Politseinikel on käsk, peab tööle minema. Kuidas te lahendate seda koostöös teiste ministeerimitega, et teie inimestel ei tekiks seda survet kodus olevate lastega?

See puudutab eelkõige alla 7-aastaseid lapsi ja sellepärast jätsimegi lasteaiad avatuks. Aga meil on ka kokkulepe, et vältimatult tööle minevate vanemate laste osas peavad appi tulema kohalikud omavalitsused.

Omavalitsused peavad tagama selle teenuse?

Jah, nad peavad selle lahenduse leidma. Kuidas see leitakse, siin on taas sotsiaalministeerium, haridusministeerium.. Riigihaldusminister on selles osas tööle asunud. Mailis Reps helistas eile isiklikult läbi 79 omavalitsust ja kõikidest neist asjadest on räägitud. Rong on liikuma lükatud, tulemustega läheb aega.

Eile õhtul käis läbi ka küsimus Saaremaast, kus on suurem viiruskolle. Eriolukorra meetmete seas polnud Saaremaa meetmeid esialgu leida?

Läbirääkimised käivad. Üks variant on see, te praamid liiguvad, aga inimesed istuvad autodes, et nad ei läheks tekile kohvikutesse. Saaremaga on see suhteliselt lihtne, Hiiumaaga on see keerulisem. Sinna on sõit tund aega. Aga meil on ka veel Vormsi, Kihnu ja Manija..

Variandid on laua peal aga pole lõplikke otsuseid. Siin on ka omavalitsustega vaja rääkida.