Petitsiooni üks algatajaid, õigusteaduste doktorant Varro Vooglaid põhjendas algatust Eesti Päevalehele, et asi pole konkreetsetes isikutes või parteides, vaid selles, et haridusministriks ei tohiks saada inimene, kes peab rahvuslikku identiteeti võimalikuks kujundada muuhulgas ka valetamise teel.

„Mina küll ei taha, et meie haridussüsteemi kui kõige tõhusama rahvusliku identiteedi kujundamise vahendit hakataks kasutama nõnda, et see võib kätkeda ka valetamist. Et kirjutame oma ajalugu ilusamaks, jätame välja selle, mis pole ilus, valetame veel midagi juurde ja sellises vaimus kasvatame oma lapsi. Tekib küsimus, mille poolest meie riik siis erineb riigist, mille koosseisu me sunniviisiliselt pool sajandit kuulusime,” sõnas Vooglaid.

Ta möönab, et igal inimesel ja riigil on oma saladused ning igas olukorras ei pea kogu tõde välja rääkima, aga kogu tõe mitterääkimine ja valetamine on eetiliselt väga erinevad.

Praeguse kaitseministri Jaak Aaviksoo Diplomaatias avaldatud artiklist alanud ja Päevalehe arvamuskülgedel (Rein Raud, Tõnu Viik ja Jaak Aaviksoo) ning veebiavarustes (k.a. Delfis) jätkunud diskussioon valede, pooltõdede ja identiteedikujundamise üle on jõudnud nii kaugele, et petitsioon.ee lehel on algatatud häälte kogumine Aaviksoo haridusministriks nimetamise vastu.

Veebikeskkonnas petitsioon.ee eile algatatud kampaaniale on kolmapäeva õhtuse seisuga andnud oma allkirja üle 180 inimese.