Kahe nädala eest ärritas Eesti üldsuse oma Kremli-meelse retoorikaga üles Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee president René van der Linden, kirjutab Postimees.

Möödunud nädalal aga pidi välisministeeriumi juhtkond kuulama hapu näoga ÜRO Senegalist pärit eriraportööri Doudou Diene’i seisukohti vajadusest liikuda multikultuurse ühiskonna suunas, mis peaks vältimatult tooma kaasa vene keelele riigikeele staatuse andmise.

Eile esitles Tallinnas presidendile ja valitsusele oma memorandumit Euroopa Nõukogu rootslasest inimõigusvolinik Thomas Hammarberg, kelle hinnangul peaks Eesti loobuma vanemaealistelt muulastelt kodakondsuseksami nõudmisest ja seadustama mittekodanike lastele sünnihetkel automaatse kodakondsuse andmise.

Välisminister Urmas Paeti sõnul ei ole kindlasti tegemist mingi koordineeritud survekampaaniaga, visiidid on sattunud ühele perioodile juhuslikult, samuti ei maksa mitmesuguste raportööride seisukohavõttudele Paeti sõnul omistada suurt tähtsust: “Aga eks mõne isiku tegevuse taga võib olla ka Venemaa-poolne surve, nad on huvitatud nende teemade tõstatamisest.”