Oma kaebuses on integratsiooni sihtasutus seisukohal, et Delfi on artikli avaldamisega rikkunud head ajakirjanduslikku tava Eesti ajakirjanduseetika koodeksi (EAEK) sätetest lähtuvalt. “Delfi peatoimetaja Mart Pukk on varem ETAle öelnud, et nemad lähtuvad artiklite avaldamisel üldtunnustatud ajakirjanduseetikast,” ütles ETAle integratsiooni sihtasutuse juhataja Mati Luik.

Luige sõnul peab artikli avaldanud toimetus vastavalt koodeksile kontrollima kriitilise materjali korral informatsiooni tõesust ja allikate usaldusväärsust. “Antud artikli puhul on küsitav, kas esitatud väited vastavad tõele,” ütles Luik.

Vastavalt EAEKile ei tohi avaldatud artikkel rõhutada rahvust, rassi, religioosset või poliitilist kuuluvust, kui sellel pole uudisväärtust. “Meie andmetel õhutavad nii artikli toon kui sisu rahvustevahelisele vaenule,” rääkis Luik. “Artiklis kasutatakse selliseid väljendeid nagu “tiblad” ja “hiiliv venestamine”, mida võib otseselt mõista, kui teise rahvuse vastu tegutsemiseks.”

Integratsiooni sihtasutust häirib kõige rohkem lause: “Kui tiblad kodumaale tagasi saata, jääks kogu see raharaiskamine ära”. Luige sõnul jääb talle arusaamatuks, kas Delfi toimetus on tõestanud, et “tiblade” kodumaale tagasi saatmise korral jääb raharaiskamine ära. “Kuna Eesti kodanikkond koosneb mitmest rahvusest, siis võib seda lauset mõista otsese laimuna kõigi Eesti kodanike vastu,” nentis Luik.

Delfi peatoimetaja Mart Puki arvates pole head ajakirjanduslikku tava mingil moel rikutud. “Lugejakirjade eristamiseks Delfi poolt toimetatud rubriikidest avasime alamkategooria Tulipunkt, kus avaldame lugejate saadetud kirju muutmata kujul, seega pole tegemist uudismaterjaliga ega toimetuse arvamusega. Rubriigi tutvustuses on selgelt öeldud, et avaldatud materjali eest toimetus endale vastutust ei võta,” ütles Pukk.

Artikli toon ja sisu ei õhuta rahvustevahelist vaenu, vaid juhib tähelepanu autori jaoks olulisele probleemile, eelkõige, mõttetule raha raiskamisele ja keeleseaduse rikkumisele, lisas Pukk. “Väljendid “tiblad” ja “hiiliv venestamine” iseloomustavad aga väga selgelt arvamusloo autori mõttemaailma ja isikupära. Lauset “Kui tiblad kodumaale tagasi saata, jääks kogu see raharaiskamine ära” saab võtta kui üldistust paljude inimeste must-valgest arvamusest, mis takistab integratsiooni Eestis,” on Pukk veendunud.

Delfi tulipunkti rubriigis 25. septembril ilmunud Voldemar Saare artikkel kritiseerib teravalt Tallinna integratsiooniteemalisi reklaampostreid ja on praeguseks kogunud üle viiesaja kommentaari.