Firma ähvardab korteri ja kommunaalteenuste eest nõutava summa mittemaksmise korral kahe nädala jooksul pankrot välja kuulutada ja asi kohtusse anda, kirjutab Põhjarannik.

Inimesed seevastu arvavad, et pole kellelegi võlgu jäänud. Inkassofirma vastuvõturuumis püüavad kümned inimesed iga päev selgusele jõuda, mil moel neist äkki võlgnikud on saanud.

Üks ettevõttelt nõude saanud mees näitab kviitungit: 2001. aasta mais maksis ta oma korteriühistu kassasse ligi 600 krooni. Just see summa pluss 200 krooni — võla väljanõudmise kulu — on kirjas inkassofirma võlanõudes: see on üürivõlg munitsipaalettevõttele Narva Elamuvaldus.

„Kuna teatati, et korteri eest tuleb ühistule, mitte aga Elamuvaldusele maksta, siis nii ma tegingi ning olin selle juba isegi unustanud. Neli aastat hiljem aga selgub, et ma pean kahe nädala jooksul 800 krooni maksma!“ on mees pahane.

Infarktieelses seisundis eakas naine, kes on samuti inkassofirmalt Sendero Luminoso Inkasso nõude saanud, tunneb end enda sõnul moraalselt tapetuna: ta on kogu elu uhke olnud selle üle, et pole kunagi kellelegi kopikatki võlgu olnud ja on alati üüri õigel ajal ära maksnud. Vanas eas aga ähvardatakse nüüd pankrot välja kuulutada.

Sendero Luminoso Inkasso vastuvõturuumis on iga päev pikk järjekord inimestest, kes üritavad, kviitungid näpus, oma õigust tõestada.

Narva Elamuvalduse direktor Andrei Savin ütles Põhjarannikule, et paljudel narvalastel tekkisid võlad ajal, mil majad anti korteriühistute omandusse. Seaduse järgi eksisteeris kolme kuu pikkune üleminekuperiood, mille jooksul tuli korteri eest munitsipaalettevõttele maksta.

„Kuid paljud korteriühistute esimehed, teades seda, vassisid ja kutsusid oma majade elanikke üles raha kohe ühistu arvele kandma. Nad põhjendasid seda sellega, et Elamuvaldus kulutas ühistute remondifondi raha valesti,“ selgitas Savin.

Narva linnakohtu esimehe Pavel Gontšarovi arvates on Sendero Luminoso Inkasso kirjades sisalduv ähvardus vara ja pangaarve arestida liialdus. Nagu ka hirm, et kohus tunnistab võlasumma sadu kordi ületava viivise seaduslikuks.

„Vara arestimiseks peab kohtusse pöörduma,“ selgitab Gontšarov. „Praegu kehtiva seaduse ja kohtupraktika järgi peavad vara arestimiseks olema äärmiselt kaalukad argumendid ning kohus peab olema kindel, et selle toiminguta on hagi tagamine võimatu. Nende kirjade pärast ei tasu liigselt muretseda. Kuid samal ajal ei kavatse ma inkassofirmale antireklaami teha: ta tegutseb seaduse piires.“

OÜ Sendero Luminoso Inkasso nimekaim Sendero Luminoso on maailma üks vägivaldsemaid terroristlikke organisatsioone. See asutati 1960. aastatel eesmärgiga kehtestada Peruus revolutsiooniline talupoegade diktatuur. 1990. aastate algul vahistati peamised organisatsiooni liidrid, mistõttu grupeering on varasemaga võrreldes mõjujõudu kaotanud.

Siiski jätkab Sendero Luminoso Peruu erinevate institutsioonide ründamist. Ta on korraldanud pommiplahvatusi paljude riikide saatkondades ning mõrvanud mitmeid ühiskonnategelasi, samuti osaleb kokaiinikaubanduses. Organisatsiooni kuulub arvatavalt kuni 2500 relvastatud võitlejat, kes tegutsevad peamiselt maapiirkondades.