“Oleme kasutanud kõikvõimalikke teavitusvõimalusi — helistanud, saatnud teateid ja elektronkirju, proovinud isegi kodus käia, aga tulemust pole,” selgitas Lääne-Virumaa keskraamatukogu direktor Liisa Düüna Virumaa Teatajale, miks otsustati hakata võlgnevusi sisse nõudma inkassofirma vahendusel.

Kõige korralikumad raamatulaenutajad on direktori sõnul pensionärid, kõige lohakamad õpilased. Võlgnike hulgas on Düüna sõnul ka kohalikke ettevõtjaid ja ärimehi.

Inkassofirma abil hakatakse otsima sadakonda võlglast. Esialgu on plaanis anda inkassofirma lahendada kolmest kuust pikemad võlad.

“Anname inkassofirmale nimekirjad ja summad, nemad tegelevad asjaga edasi,” ütles Liisa Düüna. Väärtuslikumad raamatud maksavad kaotajale kümnekordse hinna. Peale teavikute hinna tuleb ära maksta ka viivis — üks kroon päeva eest.

Ida-Virumaal Jõhvis ja Kohtla-Järvel toimib Düüna andmeil süsteem hästi ning inimesed on hakanud usinalt raamatuid tagasi tooma.

Jõhvi keskraamatukogu direktor Ingrid Spitz ütles, et kui juulist läks võlgade sissenõudmine inkassofirma kätte, oli reageering tormiline. Teoseid kiirustasid tagastama needki, kes varem avalikult naersid, et raamat ka mõni võlg, rääkis Spitz.

“Firma saadab alguses kirja, kus on päris palju paragrahve ja ähvardusi, mis korralikule inimesele peaksid kindlasti mõjuma,” ütles Spitz.

Kui see ei aita, võetakse kasutusele muud meetmed. Inkassofirma lisab raamatuhinnale ja viivisele kahjuhüvitise, mis inimesel tuleb maksta ka juhul, kui ta raamatud tagastab. 5000-kroonise võla puhul rakendatakse maksegraafikut.

Lääne-Virumaa keskraamatukogu annab raamatuunustajatele veel viimase võimaluse, nii saab 20.-30. oktoobrini raamatukogupäevadel raamatuid tagastada viivisevabalt.