“Kui te teaksite, milline mahtra meil siin on,” ütles Põltsamaa apteegi juhataja Silva Soosaar Eesti Päevalehele. Tema sõnul müüs apteek kahe päevaga maha kuu normi.

Soosaare sõnul ostsid inimesed kokku igasuguseid rohtusid. “Inimestel on arusaam, et ravimid lähevad kallimaks. Keegi pole jõudnud veel süveneda, millistest ravimitest jutt käib.”

Tallinna Kadaka apteegi juhataja Merike Tamm nimetas olukorda katastroofiliseks. “Reedest saadik on nii palju tööd olnud, inimesed ostavad ravimeid välja, ise pole saanud nimekirja süvenedagi,” ütles ta. “Ennekuulmatu, et muutused nii kiiresti tehakse.”

Soodusravimite määruse sisusse pole jõudnud süveneda ka arstid.

Tallinna perearstide seltsi esimees Eero Merilind märkis, et mõnest päevast jääb 175-leheküljelise dokumendi tundma õppimiseks väheseks. Pealegi on tema sõnul sotsiaalministeeriumi interneti koduleheküljelt välja trükitud määrus lugemiseks liiga väikeses kirjas ning netikasutajate rohkuse tõttu jookseb lehekülg pidevalt kinni.

Apteekrite hinnangul kannatavad määruse tõttu kõige rohkem lapsed, sest nende puhul hüvitatakse täielikult vaid soodusravimite nimekirja kuuluvad rohud.

“Viirushaiguste või bronhiidi puhul, mida lapsed kõige sagedamini põevad, tuleb vanematel päris kõvasti rahakotti kergendada,” lausus Merike Tamm. “Antibiootikumid pole sugugi odavad.”

Nii tuleb lapsele antibiootikumitablette ostes senise 20 krooni asemel maksta nüüüd umbes 75 krooni.

Sotsiaalminister Siiri Oviir tunnistas esmaspäeva õhtul Kanal 2 uudistele, et laste puhul soodustuste kadumine pole õige. “Võib öelda, et see oli kuumade vaidluste keskel näpuviga,” lausus ta. Küsimusele, kas selliseid näpuvigasid on veel, vastas Oviir: “Mine sa tea.”.