Pealtnägijate hinnangul ei käitunud politsei ebaprofessionaalselt mitte üksnes Lõsakil tema majast pageda lastes, vaid ka maja piirates ja rahvarohkel tänaval automaadituld avades, kirjutas Postimees.

Pühapäeva õhtul Kalevi 120 maja aias sõpradega aega veetnud Ain Pallon peab viitma lähiajal hulga aega politseiekspertiisi ja kindlustusasjade ajamise peale, kuna tema Kalevi tänava äärde pargitud Soomes registreeritud Volvo veokil lasid politseinikud läbi nii esiakna kui katuse.

Pallon ei mõistnud, kuidas sai Jüri Lõsaki põgeneva BMW kummi sihtinud politseinik tabada furgoonautot kolme meetri kõrgusele.

“Kalevi tänav oli kuni sündmuspaigani rahvast täis,” meenutas Pallon. “On selge ime, et keegi neist surma ei saanud, kui politseinik nii mööda lasi.”

Kui Pallon oma Volvol kuuliaugud avastas, kutsus ta politseinikke autot vaatama ja protokolli koostama, kuid korravalvurid polevat reageerinud ei otsepalveile ega kolmele telefonikõnele numbril 110.

Kalevi 115 majas elav Raul Adur ütles, et politseinikud tulid küll auklikku Volvot vaatama, kuid käitusid väga üleolevalt.

“Üks kuulikindlas vestis politseinikest pakkus mulle teenistusrelva ja soovitas ise see mees (Jüri Lõsak-toim.) maha lasta,” vahendas Adur. “Tulejoonel oli vähemalt viis inimest, teiste seas minu tütar, aga politseinikud rääkisid laskmisest nagu mingist tavalisest asjast.”

Tartu politsei pressiesindaja Kadri Palta ütles, et politseinik poleks tulistanud, kui ta oleks täheldanud ohtu kõrvaliste inimeste elule. Lõsaki maja piiramist uudistanuid ajas politsei korduvalt ära, rääkis Palta.

“Inimeste elu ei olnud ohus ei siis ega hiljem tagaajamisel. Volvo pihtasaamise protokolli koostamine pole suvalise patrullpolitseiniku pädevuses. Seda, mis paberid ja mis järjekorras vormistada, otsustab uurija,” kinnitas Palta.

Palta ütles, et politsei ei tunginud Lõsaki majja seetõttu, et neil polnud maja plaani. “Polnud teada, kes võivad hoones viibida. Ei saa riskida politseinike eluga huupi majja tungides. Sellisteks operatsioonideks on olemas K-komando Tallinnas, ja kui mees poleks põgenenud, oleks K-komando kohale tulnud,” sõnas Palta.

Lõsaki kodust saadi kätte mehe nimele registreeritud püstol Glock. Lõsaki abikaasa Liina Lõsaki sõnul oli mehel kodus teinegi püstol või revolver. “Tal lõppesid padrunid, sellepärast ta põgeneski,” rääkis naine.