Kiek in de Köki ja Ingeri bastioni käikude äsja kerkinud juurdeehitise saalis saab peagi vaadata filmi linnakindlustuste ajaloost 20. sajandini välja. Bastionikäikudes ootab külastajaid giidi saadetav ekskursioon «Ajarännak», ja aasta lõpuks lisandub sinna ka väljapanek, kirjutab ajaleht Pealinn.

«Mööda vasakpoolset käiku kõndides läheb külastaja justkui ajas tagasi,» selgitab muuseumijuht Toomas Abiline. «Väljapaneku algus näitab, kuidas bastionikäigud korda said. Edasi liikudes näeb külastaja käiku kui seal elanud kodutute elupaika, ärkamisaegset punkarite kogunemispaika, nõukogudeaegset tsiviilkaitse varjendit, märtsipommitamise pelgupaika ja eelmise vabariigi aegset varjendit.»

Seejärel satub huviline aega, mil linnarahvas rääkis legende Tallinna maa-alustest käikudest ja seal uitasid uudishimulikud poisikesed. «Enne seda hoiti siin aga legendi järgi kinni 18. sajandi metropoliit Arsenit, nii et ühte kohta kujundame tema vangikongi,» räägib Abiline. Käik lõpeb Põhjasõja-aegse ja varasema muldkindlustuste rajamise näitamisega.

Abilise kinnitusel on käikudes praegugi asukad. «Seal elab näiteks haruldane ämblikuliik – Euroopa koopaämblik –, kes suve poole aktiivseks muutub,» räägib muuseumijuht. «Ta on küll suhteliselt suur, aga mitte ohtlik.»

Parempoolses käigus hakkab sõitma väike rong, mis viib tulevikku. «Võib öelda, et see on Tallinna esimene metroo,» muigab Abiline. «Aeglaselt liikuv rong on juba projekteerimisel.»

Rong hakkab koosnema kaheksast väiksest vagunist, igasse vagunisse mahub kaks inimest. Vagunite külge tulevad ekraanid, kust sõidu ajal saab vaadata linna tulevikuvisioone.

Praegu veel puhastamata ja seni vee all olnud käikudesse tuleb raidkivide näitus. Käikude alguses saab näha ka juurdeehituse tegemisel välja tulnud vana väravat.

Eri aegadel käikudes tegutsenud inimesi hakkavad kehastama Hollandist tellitud muuseumimannekeenid, mis praegu veel kastides. Abilise kinnitusel saavad kujud endale ajastutruud riided. «Sõdurite kostüümid valmivad ehk Estonia teatri kostüümimeistrite käe all, nemad on sellel alal parimad,» mainib ta.

Jahedates käikudes on aasta ringi kaheksa kraadi sooja. «Kuigi suvekuumuses võib see mõnus tunduda, ei maksaks päris õhukese kleidiga siia tulla,» sõnab Abiline.

Uue ilme saab ka suurtükitorn Kiek in de Kök, mis muudeti muuseumiks juba 1960ndatel. Uuenenud väljapanekusse hakkavad kuuluma lisaks vanaaegsetele relvadele ka nende koopiad, mida külastajad ka ise katsuda saavad.

«Ootasime remonti juba tükk aega – kütte- ja elektrisüsteem vajas hädasti remonti ja osalt väljavahetamist,» selgitab Abiline.

Väljapanekuta bastionikäigud on külastajatele avatud juba pikemat aega. Linnamuuseum loodab, et torn ja käigud saavad lõplikult valmis ja sisustatud aasta lõpuks.

Torni ja käikude uuendamiseks taotles linnamuuseum ettevõtluse arendamise sihtasutuselt 20 miljonit krooni.