Artikli juhtlõiku muudetud - algselt oli seal ekslikult kirjas, et osad Võru proovid on osutunud tõeks - sellele aga kinnitust ei ole.

"Mina olen inimestelt küsinud, kellelt eile proove võeti – ei ole vastuseid tulnud," ütles Allas Delfile. Lähtuvalt sellest korrigeeritakse Võrus ka meetmeid - kui kahtlus peaks tõeks osutuma, on põhjust ehk ka lasteaiad sulgeda.

"Võrus on olukord väga normaalne, kõigepealt ootamegi selle (info peol käinud proovide kohta) ära, millised tulemused on ja sellest lähtuvalt tegutseme," ütles Allas.

"Kas mingid lasteaiad taas avame ja mis mahus, see sõltub sellest, kas tegemist oli koroonaviirusega," ütles Allas.

Kuivõrd Võrus oli suur kahtlus, et koroona võis levida ligi 100 inimest koondanud sünnipäevapeol, misjärel on kümmekond inimest jäänud haigeks, on Võrus hetkel lasteaiad suletud.

"Kui see kahtlus kummutatakse, hakkame mõtlema, kuidas lasteaiateenust edasi pakkuda nõnda, et see võimalikult vähe teisi ohustaks. Mõtleme väiksemate rühmade peale, eraldi sissepääsude peale. Lasteaia juhid on majja kutsutud ja töötame plaani välja," selgitas Allas.

Valitsus on võtnud seoses eriolukorraga vastu otsuse sulgeda koolid, kuid mitte lasteaiad. Haridusministeerium saatis omavalitsustele kirja, et lasteaedade sulgemine otsustatakse juhtumipõhiselt, kuid sellegipoolest kutsub ministeerium üles kõiki lapsevanemaid, kellel see vähegi võimalik, jätta lapsed koju.

Siinkohal peabki appi tulema kohalik omavalitsus. "Ka meie tungivalt soovitame lapsi lasteaeda mitte saata, aga tekitame kindlasti mingi võimaluse, kuidas minna appi vanematele, kellel see kuidagi võimalik ei ole. Teeme otsused ikkagi faktide ja teadmiste pealt. Kindlasti tuleme kuidagi lapsehoiuga toime," ütles Allas.

Koroonakahtlus sünnipäevalistel

Möödunud nädalavahetusel toimus Navi külas võrkpallitreener Urmas Tali sünnipäevapidu, kus osales ligi sada inimest. Üleeile selgus, et üks piduline on andnud positiivse koroonaproovi.

Peale sünnipäeva on Delfile teadaolevalt mitmed inimesed end tõbisena tundnud. Ka Võru vallavalitsuse töötajate hulgas on inimesi, kes hetkel haiguslehel on.

Palju tekitas paanikat tõik, et too positiivse koroona andnud inimene oli peol aktiivne suhtleja ja võib-olla nakatas ta seal mitmeid inimesi. Siiski on mitme pidulise puhul tekkinud koroona kohta sümptomid kas liiga kiiresti või mitte päris sellele viirusele vastavad.

Eile võeti proove mitmelt pidu väisanud inimeselt. Vastused peaksid tulema täna.