Kampaania “Sinu turvaline tulevik” projektijuht Anneli Teppo ütles ETAle, et reklaam on intrigeeriv: näiteks Inese plakatil on tekst: “Negatiivne eeskuju: Ines — HIV-negatiivne”.

Esmaspäeval alanud üle-eestiline aidsi ennetuskampaania propageerib ennast ja teisi säästvat eluviisi. Kampaania on suunatud seksuaalselt aktiivsetele ja suguelu alustavatele noortele. Kenderi, Inese ja Budõlini fotosid on kasutatud seetõttu, et Saar Polli uuringu tulemuste järgi on just need inimesed hetkel noorte jaoks arvamusliidrid, teatas ETAle kampaaniat korraldav MTÜ Future.

Reklaamidel esitatud sõnumiga väljendavad kampaania korraldajad seisukohta, et miski pole keelatud, kuid oma käitumisega tuleb kaitsta ennast ja teisi. Kampaania ideoloogia baseerub mõttel, et absoluutkategooriates keelamine ei vii noortega suhtlemisel sihile.

Kindlasti ei soovi korraldajad jagada inimesi headeks või halbadeks selle alusel, kas ollakse HIV-positiivne või -negatiivne. Noori kutsutakse üles ise otsustama ja tegema turvalisi valikuid.

Kampaania kestab mai lõpuni, kulminatsioon on aidsi ohvrite mälestamise päeval, 20. mail. Siis toimub Tallinnas vabaõhuüritus Kaarli puiesteel, Vene Draamateatris avatakse vene koolinoorte kunstinäitus ja etendub lavastus “Kollektsioon” ning Kaarli kirikus on heategevuskontsert. Ka väljaspool Tallinna on reklaamid väljas ja mitmes linnas on üritused ööklubides, lausus Teppo.

Lisaks projekti preventiivsele efektile loodavad kampaania korraldajad, et järgneva paari nädala jooksul tõstatub tõsisem ühiskondlik diskussioon, mille käigus tuuakse välja võimalusi, kuidas Eestit säästa potentsiaalsest katastroofist. Seni on jäänud kogu moraalne kohustus teha aidsi teemal selgitustööd vaid doktor Nelli Kalikova ja Aidsi Ennetuskeskuse õlule. Teppo märkis, et seni pole riik neisse probleemidesse aktiivselt sekkunud.

Tervisekaitseinspektsiooni andmeil elab 11. mai seisuga Eestis 1012 HIV-positiivset, aastate jooksul on diagnoositud Eestis HI-viirus 1060 inimesel.

Tänavu on diagnoositud 574 HIV-nakatunud, eelmisel aastal pandi HIV diagnoos Eestis 390 inimesele, aastail 1988-1999 kokku 89 inimesele.