„Tuleks analüüsida, kas ka praegune ravimiseadus võib olla vastuolus võrdsuspõhimõtte ning ettevõtlusvabadusega, mis on omakorda vastuolus põhiseadusega,” leiab Teder. „Olen vägagi skeptiline, et riigikogu võiks näiteks praegu asuma toetama vaba konkurentsi ravimiturul.”

Mäletatavasti algas apteegireform kujul, nagu sellest praegu räägitakse, pärast seda, kui tollane õiguskantsler Indrek Teder oli saavutanud õiguskantslerina selle, et riigikohus kuulutas apteekide asutamispiirangud põhiseaduse vastaseks. Tedre sõnul ajendas teda siis kehtinud ravimiseaduse vastuolu võrdsuspõhimõttega ja ettevõtlusvabadusega. „Selles valdkonnas konkurentsi puudumine riivas otseselt klienti, patsienti,” märkis ta. „Riigikohus asus samale seisukohale.”

Postimees on kirjutanud, et 2005 oli asutamispiirangute aluseks nimelt Teder enda õiguslik ekspertiis. „Aluseks oli siis kehtinud seadus ja toonane olukord praktikas,” põhjendab Teder tagantjärele. „Minu motiiv oli läbi aegade sisuliselt sama – tagada ravimite kättesaadavus. Missugune tee selleks valida ehk kuidas see peaks toimuma, on tõesti ajas muutunud ja sõltunud situatsioonist ja mingil ajahetkel kehtinud seadustest.” Teder peab õigustatuks küsimust, miks ei võiks arst või kauplus inimesele käsimüügiravimeid, vitamiine ja toidulisandeid müüa. Skeptikuna möönab ta, et seda ei tule niikuinii.

Sellel nädalal sai teatavaks, et Isamaa, EKRE ja Keskerakonna valitsus on otsustanud viis aastat ette valmistatud apteegireformi peatada ja avada eelnõu uuesti aruteludeks. See tähendab, et plaanitud kujul apteegireformi ei tule. Apteegireformi mõte oli lahutada ravimite jae- ja hulgimüük, milleks apteekide omamise õigus oli kavas jätta ainult proviisoritele.

Oktoobri lõpus sai teatavaks, et ravimiärimees Margus Linnamäe äripartner Ivar Vendelin on Keskerakonnale annetanud 100 000 eurot. Ennast poliitikakauge inimesena iseloomustanud Vendelin märkis, et tegi annetuse „emotsiooni pealt” ja protesti märgiks kriitikale, mis Jüri Ratasele pärast võimuliidu saamist osaks saanud. Margus Linnamäele kuuluval Magnumil on Eesti ravimiturul kõige suurem osa, mis jaguneb mitme keti (Apotheka, Südameapteek, Terve Pere) vahel. Samuti tegutsevad Eesti turul Soome omanikega Tamro Benu apteegikett ning Maxima omanikeringiga Euroapteek. Margus Linnamäe on varem toetanud Isamaad ja on ka Isamaa erakonna liige.

Keskerakonna sotsiaalminister Tanel Kiik on varem kinnitanud, et apteegireform tuleb, et see on vältimatu ja vajalik. Nüüd on Kiik surve all, sest koalitsioonis langenud otsus pole tema argumentidega arvestanud. Tanel Kiik räägib apteegireformi põhjalaskmisest ja muudest aktuaalsetest poliitilistest küsimusest homme kell 12 algavas otsesaates.