"Loen, et Mart Kadastik tahetakse linna aukodanikuks nimetada??? Aumõistesse mahub kindlasti Lagle Pareki ja teiste avalik kiusamine ("vihakõne") kompartei ajalehes "Edasi"! Ja muu limuklus okupatsiooni-tallana kindlasti samuti," ei ole Tarandil ajalugu meelest läinud.

"Veel arusaamatumaks jääb muidugi tartlaste soov teha aukodanik inimesest, kes viis Tartu väärikaima ja kasumlikuma ettevõtte, ajalehe Postimees, hoopis Tallinnasse, kaotades seeläbi linnas rohkem töökohti kui miski Keila kaablikimbutehas eales suudaks!"

Samuti pakkus Tarand, et võib-olla ajas keegi midagi sassi ja soovis esile tõsta hoopis Tartu kirjanikku Mart Kivastikku. "Igatahes ma tahaks, et Tartu linnavolikogu liikmed hääletaksid nimeliselt seda asja... Huviga oodates:)."

"Teiste esitatud kandidaatide üle võib vaid kiidusõnu lausuda," lisas Tarand.

Nimelt tegid volikogu kultuurikomisjon ja linnavalitsus neljapäeval volikogule ettepaneku nimetada Tartu aukodanikeks TÜ Kliinikumi südamekliiniku juhataja Jaan Eha (esitaja linnavolikogu esimees Vladimir Šokman), kauaaegne ajakirjanik ja ajakirjandusjuht Mart Kadastik (esitajad ASi Äripäev peadirektor Igor Rõtov ja Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor Mart Raudsaar) ning lastekirjanik ja Tartu Mänguasjamuuseumi üks loojaid Tiia Toomet (esitajad Tartu Linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon, Eesti Kirjanike Liit ja mitmed teised kirjandusorganisatsioonid ning mäluasutused).

Peale aukodaniku nimetuse jagab linn ka teenetemärke - Tartu Tähe teenetemärgi kandidaatideks nimetati Vanemuise teatri kauaaegne balletisolist ja tantsupedagoog Elena Poznjak-Kõlar (esitaja Vanemuise teater), Lõunakeskuse asutaja ettevõtja Väino Põllumäe (esitaja Eesti Keskerakonna Tartu piirkond) ning TÜ Kliinikumi juhatuse esimees Urmas Siigur (esitaja Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkond).

Otsuse Tartu aukodanike ja Tartu Tähe kavaleride nimetamise kohta teeb linnavolikogu 18. veebruari istungil. Aukodaniku nimetused koos sellega kaasneva Tartu Suurtähega ja Tartu Tähed antakse üle 23. veebruaril Eesti Vabariigi 98. aastapäevale pühendatud aktusel Vanemuise kontserdimajas.

Tartu linna aukodaniku nimetus on auavaldus Tartu linnale elutööna osutatud väljapaistvate teenete eest. Tartu Täht antakse Tartu linnale osutatud eriliste teenete eest.