Praegu Euroopa Parlamendis askeldav häältemagnet-poliitik on juba jõundud ka lubada, et peibutuspardina ta sotsides ei kandideeri, vaid tuleb tões ja vaimus riigikokku, kui peaks valituks osutuma. Kuivõrd europarlamenti pääses Tarand iseseisvalt, ilma ainsagi partei abita, omaenda 43369 valija soovil, pole tema järel ka kedagi erakonna nimekirjas teiseks jäänut, kes ta koha üle võtaks.

Europarlamendi asendusliikmeteks registreeritakse teatavasti valimata jäänud kandidaadid sama erakonna nimekirjas vastavalt kogutud häälte arvule. Kui asendatav liige kandideeris üksikkandidaadina, just nagu 2014. aasta valimistel triumfeerinud Tarand, saab koha esimesena mandaadist ilma jäänud erakond või üksikkandidaat. 2014. aasta Euroopa Parlamendi valimistel on selleks parteiks Keskerakond.

Keskerakonna nimekirjas tegi aga 2014. aastal mäletatavasti tugevuselt teise tulemuse veteranpoliitik, nüüdne kohtualune (tema üle kohtumõistmisest loobumise kaebas prokuratuur suvel edasi) Edgar Savisaar oma 18516 häälega. Keskerakonna suurim häältepüüdja oli tookord 25251 häälega Yana Toom, kel eurokoht juba olemas.

Muu hulgas annaks uus staatus Savisaarele immuniteedi kohtupidamise vastu. Seda oleks küll võimalik kohtu abiga ära võtta, ent protsess veniks veelgi pikemaks.

Kas Savisaar, kes on oma kehva tervise tõttu püüdnud kohtu alt pääseda, ka koha vastu võtaks, pole loomulikult sugugi kindel. Sotside ridades kandideeriva Tarandi omaaegseile valijaile annab selline olukord ent omajagu mõtteainet.