Indrek Tarand jõudis üksikkandidaadina Euroopa Parlamenti 2009. ja uuesti 2014. aastal ja liitus seal Roheliste / Euroopa Vabaliidu fraktsiooniga. Seni on Tarand tööd teinud eelarvekomisjonis ja tema sõnul on sealne töö teda viinud ühtlasi lähemale ka eelarvekontrollikomisjonile. Selgub, et isegi sedavõrd lähedale, et ta valiti eelarve täitmise kontrollimisega tegeleva komisjoni asepresidendiks.

„Komisjonide juhtimine ehk presidentide ja asepresidentide kohad on tegelikult nn võimuleppe osa,” selgitas Tarand sellele positsioonile jõudmise tausta. Ta märkis, et roheliste grupile on ses jaotuses ette nähtud koht eelarvekontrollikomisjoni (CONT) 2. asepresidendina. „Kuna Igor Šoltes (Sloveenia roheline), soovis tegutseda kultuurikomisjonis, tuli tegelikult veenda vaid roheliste gruppi, et mind asendajaks määrata. See polnud eriti keeruline – mul on grupis selline tubli inimese reputatsioon,” kommenteeris Tarand, kuidas ta komisjoni 2. asepresidendiks sai. Valimine ise oli tema sõnul formaalsus: komisjoni sakslasest president Ingeborg Grässle tegi kandidatuuri teatavaks ja kuna keegi vastu polnud, siis loeti Tarand vaikimisi valituks. See tähendas, et kõik plaksutasid ja Tarandi istekoht liigutati presiidiumisse.

Tarand nentis, et formaalselt on vist eestlastest mõne komitee asepresidendi kohta pidanud seni vaid Toomas Hendrik Ilves, kes oli 2004.–2006. aastal Euroopa Parlamendi liige, kuulus seal Euroopa Sotsialistide Parteisse ja oli enne Eesti presidendiks asumist europarlamendi väliskomisjoni asepresident. „Eks tsipake saab Eestit nähtavamaks teha sedakaudu, nagu minu valimislubadus on olnud,” lausus Tarand ja nentis, et asepresidendiks saamist võib seega väikeseks õnnestumiseks pidada.

„Lühiajaliselt pakub põnevust ja pinget ka Euroopa Kontrollikotta uue liikme kuulamine ja hääletamine,” osutas Tarand. „Eriti, kuna tegu on veel Eesti esitatud kandidaadiga.”

Pikemaajaliselt võib aga öelda, et komisjoni asepresidendiks saamisega tuleb saadikule tuima tööd juurde. Tarand kinnitas aga, et seda ta eriti ei pelga. Seda, et Tarand on eesootavateks võitlusteks valmis, näitab ka tema Tšehhi kolleegi Martina Dlabajová jagatud Twitteri-postitus.