„See on igal juhul tugev muudatus, selles mõttes, et Arti Hilpus ei ole võib-olla nii tugeva poliitilise profiiliga kui Jüri Luik on olnud, aga võib-olla Venemaaga suhteid arvestades ei olegi mõistlik seal väga poliitilise profiiliga diplomaadi pidamine, kuna see ei realiseeru Venemaa oludes. Venemaa ei lase sellel realiseeruda,“ lausus Tarand.

Tarandi sõnul on Hilpus kogenud, töökas ja haritud mees ja midagi negatiivset ta Hilpuse suursaadikuks saamises ei näe. „Ta pole võib-olla avalikkusele liiga tuntud, aga see näitabki, et ta pole pika karjääri jooksul teinud ühtegi vääratust,“ kommenteeris Tarand.

„Tal on kõik eeldused, et hästi hakkama saada, aga nagu me teame, ükski kahepoolne suhe ei püsi ainult ühe poole heal tahtel ja pingutustel, seal ikkagi sõltub juba ka sellest, kuidas Kreml parasjagu hindab, et milliseid suhteid ta vajalikuks peab,“ märkis Tarand.

Tarandi sõnul ei tohi ühe inimese õlgadele panna ootust, et ta ühe päevaga muudab Eesti-Vene suhted eriti produktiivseks, kuna praegu on takistavaid asjaolusid väga palju ja hoida tuleb Euroopa Liidu ühispoliitikat.

Välisminister tegi täna valitsuse istungil ettepanekud Eesti erakorralise ja täievolilise suursaadiku kandidaadi esitamiseks ning suursaadiku nimetamiseks, millele valitsus andis nõusoleku. Delfile ütlesid valitsusallikad eile, et suursaadik nimetatakse Venemaale ja sellele kohale pakub minister välja diplomaat Arti Hilpust.

Arti Hilpus on sündinud 1972. aastal Elvas, lõpetanud Tartu ülikooli ajaloo erialal ning täiendanud end Genfi julgeolekupoliitika keskuses.

Alates 1996. aastast töötab Arti Hilpus välisministeeriumis, kus ta on olnud personalibüroo direktor ning Euroopa Liidu ühise välis- ja julgeolekupoliitika büroo direktor.

Aastatel 2001-2004 oli Hilpus Berliini suursaatkonna 1. sekretär poliitikaküsimustes ning seejärel välisministeeriumi 1. poliitikaosakonna julgeolekupoliitika büroo direktor.

Alates 2009. aastast oli Hilpus Eesti suursaadik Norras ja Islandil asukohaga Oslos. Arti Hilpus oli ühtlasi ka Eesti suursaadik Endises Jugoslaavia Makedoonia vabariigis, Bosnias ja Hertsegoviinas ning Montenegros, resideerimisega Tallinnas.

2013. aastal andis Eesti uus suursaadik Serbias Arti Hilpus Serbia presidendile Tomislav Nikolićile üle oma volikirja, ka siis jäi suursaadik resideeruma Tallinna.

Praegune suursaadik Venemaal on Jüri Luik, kes andis volikirja üle 2013. aasta 24. jaanuaril.

Erakorralise ja täievolilise suursaadiku nimetab ametisse president.