Tarand teatas, et otsustas kandideerimise kasuks, et protestida Reformierakonna "skeemitamise" ja tagatoakokkulepete vastu, sealhulgas plaani suunata Andrus Ansip eurovolinikuks.

"Üleeile ilmnes plaan, et Ansip ja Kallas vahetavad omavahel kuidagi kohti, unustades, et Eestis kehtib see protseduur, mis on põhiseaduses kirjas. Mul pole midagi selle vastu, kui Ansip astub tagasi, sest see on tema õigus, aga leida selle juures, et temast saab järgmine volinik, on ennekuulmatu," rääkis Tarand.

"Volinik peab saama heakskiidu Euroopa Parlamendis. Euroopa Parlamendis ei saa heakskiitu saada inimene, kes on kümme aastat rääkinud, et tema teab majandusest kõige paremini, kuid kelle juhtimisel me oleme kuhu jõudnud tänaseks päevaks? Majanduskasv on jälle negatiivne! Aitäh, peaminister! Selliseid inimesi ei saa saata Euroopa volinikuks. Aga nemad enesestmõistetavalt saavad," jätkas ta.

"Ma olen sunnitud sellele vastu astuma. Sellepärast pean ma taas kandideerima europarlamenti, et oleks võimalik tõkestada selliseid demokraatiavastaseid protseduure. See otsus on siin lõplikult nüüd tehtud. See kehtib."

Tarand nimetas end otse-eetris alternatiiviks tagatoakokkulepetele.

"Kes tahavad, et kehtiks tagatoakokkulepped, skeemitamine, hämarad rahastused, need kindlasti valige, Reformi- ja Keskerakonda. Nad saaad seda! Aga teistsugused inimesed, kes tahavad vabadust, kodanikkonna iseseisvust, mõtlemisvõimelist poliitikat, nendel peab olema ka alternatiiv. Ja sellepärast ma pean seda tegema."

Tarand oli seni öelnud, et peab enne otsustamist 50-aastaseks saama, sest selline otsustamine nõuab inimeselt teatud küpsust. Veebruari alguses saigi Tarand 50 aastat vanaks.

Eelmistel valmistel kogus Indrek Tarand, kes on tuntud ka erakondade kriitikuna, üksikkandidaadina 102 460 häält.

Europarlamendi valimised toimuvad 25. mail. Eestil on europarlamendis kuus kohta.