Neljapäeval toimuval Šotimaa iseseisvusreferendumil otsustavad šotlased riigi saatuse üle. Vastus tuleb anda lihtsale küsimusele: "Kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik - ei või jah?".

Delfi küsis Eesti poliitikutelt, mida nemad arvavad Šotimaa iseseisvumispüüdlustest.

„Ma arvan igast iseseisvusplaanist Woodrow Wilsoni algatatud rahvaste enesemääramise õiguse printsiibist lähtudes. Nii et selles mõttes on referendum igati legitiimne lahendusviis küsimusele vastamiseks,“ ütles Tarand Delfile.

”Isiklikult arvan, et šotlastele ei saa jah-hääle võit mingit traagikat kaasa tuua. Saime ju meiegi omal ajal Vene impeeriumist ja Nõukogude Liidust vabaks ja vastupidiselt mõnedele ennustustele ei hukkunud ega kadunud maamuna päält ära. Aga erinevus on ehk selles, et šotlastele ei too traagikat kaasa ka stsenaarium, kui nad jäävad Ühendkuningriigi osaks. Selles mõttes on erinevus inglaste ja venelaste vahel ikka väga kardinaalne.”

”Arvan, et suure osa eestlaste jaoks on loomulik valik toetada iseseisvusliikumisi. Aga on erandeid, näiteks enamus meist ei toeta irredentistlikku tegevust Donetskis, samuti ei mõtelda meil just igapäevaselt kurdi rahva enesemääramisõigusele. Ajaloolisest kollektiivsest mälust pole ju ka kadunud Briti laevastiku roll meie Vabadussõjas - mis sellest, et selle komandör oli vist šotlane - ning me miskil määral oleme ilmselt ka brittide kui terviku sõbrad,” lisas Tarand.

Indrek Tarand ei julenud ennustada iseseisvusreferendumi lõpptulemust.

”Hetkeseis eri seisukoha pooldajate vahel on nii tasavägine, et lõpptulemust on väga keeruline ennustada. Eraldi probleem on ka Šotimaa seekordne valimissüsteem, mis lubab osaleda residentidel, kes on Euroopa Liidu kodanikud. Meie oleme harjunud, et Eesti Vabariigi kodanikud saavad hääletada, elagu nad Austraalias, USA-s või Soomes. Neil aga Sean Connery, kes näiteks pooldab iseseisvumist, osaleda elukoha tõttu ei saa,” nentis Tarand.