Tarandi sõnul võib Vaba Isamaalise Kodaniku näol olla küll tegemist poliitilise liikumisega, aga mitte mingil juhul ei ole see poliitiline partei, vaid kodanike ühendus. "Kodaniku asjad on mulle väga tähtsad. Ilma vastutustundliku kodanikuta võib ühiskond kummuli minna." Tarandi sõnul on väga tänuväärt, mida ühing teeb. "Eesmärk on Eesti elu edendada," on ühingu lihtliige Tarand enda jaoks ühingu olemuse sõnastanud. "Me võime mitte üksteisega nõus olla, aga me ei lähe kunagi nomenklatuurikommunismi teed, et me ei aruta."

Tarand tunnistas, et ta tunneb paljusid ühenduse liikmeid, kuid soov nendega liituda oli temapoolne uksele koputus. "Väljaspool võimuvertikaali ehitavat Reformierakonda on vaja ka midagi teha," leidis ta.

Täna kell 17 korraldab MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik Rahvusraamatukogu kuppelsaalis kiirkonverentsi "Ausa Eesti eest".

Üles astuvad riigikogu IRL-i fraktsiooni kuuluv sõltumatu poliitik ja sõnaseadja Juku-Kalle Raid, Eesti Päevalehe ajakirjanik Kärt Anvelt ning "emeriitpoliitikud" Andres Tarand ja Lagle Parek.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik on erakondadeülene ühendus, mille eesmärk on osaleda poliitikate kujundamisel kodanikualgatuse vormis.