Möödunud nädalal saatis Tarand meediale laiali avaliku nõudmise, milles esitas EKRE juhtfiguuridele nõudmise: EKRE peab vabandama valeväidete eest, mida esitati Lossiplatsil eskaleerunud meeleavalduse järgselt. Juhul kui vabandust ei laeku, lubas Tarand kohtusse minna.

Tarandi sõnul pole vabandust talle laekunud ning EKRE ninamehed Martin Helme, Urmas Espenberg, Henn Põlluaas ning Jaak Madison pole vabandanud, mistõttu pöördub nüüd Tarand kohtu poole.

Valeväited, mida Tarandi advokaadi Maria Mägi-Rohtmetsa sõnul meeleavaldusel ning selle järel avalikkusele esitatati, puudutavad asjaolusid nagu Tarand oleks olnud purjus, sõitnud purjuspäi autoga ning olnud vägivaldne. "Tegemist on Indrek Tarandi isiku au ja väärikuse olulise riivega," märkis advokaat eelmisel nädalal Delfile.

Tarand ootas, et EKRE liikmed oleks esitanud oma vabanduse samadest kõnetoolidest ja samades meediaväljaannetes, kus esialgu väiteid esitati. "Mu tegevus ei keskendu üksnes minu isikuga seonduvale, vaid lähtub vajadusest vähendada ja ideaalis olematuks muuta vägivalla propageerimine ja laimu levitamine avalikus keskkonnas. Sõnavabadusega kaasneb ka vastutus ja just selles peitub loo moraal!" seisis Tarandi avalduses.

Juba möödunud nädalal kommenteeris Martin Helme, et vastupidiselt Tarandi väidetele, on erakonnal pakkuda tunnistajaid, kes võiksid eurosaadiku joovet kinnitada.

"Oleme valmis tooma kohtusse kümneid inimesi, kes on valmis tunnistama, kuidas Tarand on aastate jooksul erinevatel üritustel skandaalitsenud ja end laua alla joonud. Ka 26. novembri meeleavaldusel tundsid Tarandit ümbritsenud inimesed alkoholi lõhna. Ta võib väita, et oli kaine, aga me tegime kohe pärast meeleavaldust politseil teabenõude, millest selgus, et protokolli, mis kinnitaks indikaatorvahendi kasutamist Tarandi joobe mõõtmiseks, pole tehtud," andis Helme teada.