Paremparteide saadikute ja roheliste häältega vastu võetud karistusseadustiku muutmise seadus lubab kuni viieaastase vangistusega karistada isikut, keda süüdistatakse massilistele korratustele üleskutsumises.

„Kui ametiühing organiseerib streigi, mis kuulutatakse ebaseaduslikuks, siis kvalifitseerub see streik massiliseks korratuseks ja organiseerijaid on võimalik kuni viieks aastaks kinni panna,“ märkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees Indrek Saar.

Tema sõnul võib pahatahtliku tõlgendamise korral osutuda vähemalt sama ohtlikuks seadusesse jõudnud ettepanek, mis kriminaliseerib nn ässitustegevuse kaitsejõududes ja politseinike seas. Politseiametniku või tegevteenistuja riigivastase mõjutamise eest võib karistada samuti kuni viieaastase vangistusega. Nii võib Saare sõnul minna, kui keegi anub meeleavalduse ajal politseinikku mitte üle sõitma korraldustele mitteallunud inimestest.

„Valitsuse poliitikat kritiseerivad ajakirjanikud peavad olema ettevaatlikud. Kogu seaduse tuum on: kui ma vanaema sünnipäeval valitsust kirun, siis on võimalik mind kinni panna,“ lausus Saar.

Sotsiaaldemokraatide nimel peetud lõppsõnas avaldas Saar riigikogu ees lootust, et nii ebademokraatliku seaduse vastuvõtmise järel ei lähe läbi katsed allutada Eesti kohtusüsteemi parteilisele kontrollile. „Igatahes alus sõnavabaduse piiramiseks on nüüd seaduse tasandil loodud,“ ütles Saar.

Indrek Saare selgitusel viidi viimasel hetkel enne riigikogu suvepuhkust eelnõusse sisse IRL liikmete Ken-Marti Vaheri ja Urmas Reinsalu poolt tehtud muudatusettepanekud, millega sotsiaaldemokraadid mingil juhul nõus ei saanud olla.