Saar rääkis Delfile, et kui avalikkuses välja käidud peaministri kandidaat Siim Kallas soovib koalitsioonipartnerit vahetada, siis ei saa välistada ühtegi võimalust ja peale sotsiaaldemokraatide puudutab see kõiki erakondi.

"Kui vahetub peaminister, siis astub kogu valitsus tagasi ja kaardi jagatakse uuesti kätte,“ võrdles Saar poliitikat kaardimänguga. Mismoodi kaardid kätte jagatakse, ei osanud ta öelda, kuid möönis, et praegune olukord võib muutuda oluliselt.

Saar, kes eile oli ETV „Foorumi“ saates, viitas samas saates olnud Eerik-Niiles Krossile, kes Saare sõnul veeretas koalitsioonilepingu juttu nagu kuuma kartulit. Saar nimetas lapsemeelseks arusaamaks Krossi öeldut, et peaministri vahetus on Reformierakonna siseasi. Saare sõnul puudutab peaministri vahetus kogu Eesti poliitikat.

Küsimusele, kas sotsid võiksid võimaliku uue peaministri käe all Reformierakonnaga koalitsiooni minna, ütles Saar, et ehkki kahe erakonna juhtimisstiil ja põhimõtted on suhteliselt erinevad, on nad valmis läbi rääkima, kui tehakse tõsiseltvõetav ettepanek.

„Meil on Reformierakonnaga maailmavaateliselt palju erinevaid veendumusi,“ ütles Saar. „Juhul kui sellist koalitsiooni peaks moodustama hakkama, ei saaks see olema lihtne.“ Ta meenutas, et kunagi minevikus, kui Reformierakond oli liberaalsem erakond, oli neil sotsidega ühisosa palju suurem.

Saar kinnitas, et täna ei ole Reformierakond sotsiaaldemokraatidele ühtegi ettepanekut teinud, läbirääkimis pole peetud ja ühtlasi pole ka midagi heaks kiita või tagasi lükata. Saar lisas, et sotsiaaldemokraadid on valmis valitsusvastutuseks.

Saar viitas sellele, et kui kuulata, mida räägib Reformierakond, et neil pole veel endalgi esimehe ja peaministri vahetus selgeks räägitud, siis pole ka mingist uuest koalitsioonist mõtet rääkida.

Saare sõnul levitatakse igasuguseid kuulujutte selleks, et kontrollida, kuidas avalikkus reageerib. Saar viitas ühele Reformierakondlasele, kes räägib linna peal sellist juttu, et sotsidele tehti ettepanek koostööks, aga sotsid lükkasid selle tagasi.

„Mine tea, poliitikas tehakse igasuguseid asju,“ kõneles Saar kuulujutust ja märkis, et selle kohta on sadu erinevaid näiteid. „Paned kuulujutu käima, soovitavalt jõuab see ka meediasse. Praegu kindlasti kombitakse avalikku arvamust.“

„Kui lähtuda loogikast, et Siim Kallas ei kandideeri europarlamenti, siis mulle tundub, et neil on vaja otsused ära teha enne europarlamendi valimisi,“ kõnele Saar Reformierakonnas planeeritavate muudatuste ajakavast. „Mida kaugemale vastu riigikogu valimis see nihkub, seda vähem on seda mõtet teha,“ ütles ta peaministri ja erakonna esimehe vahetamise kohta. „Väga kaugele nad oma otsuseid ei saa lükata.“

Euroopa Komisjoni voliniku kohalt on Siim Kallasel võimalik lahkuda ja tema asemele saadab riik uue voliniku. Kui Kallase asemel läheks volinikuks Andrus Ansip, jääb tema mandaat lühikeseks, sest volinikud ei lähe automaatselt järgmisesse koosseisu üle. Europarlamendi valimised toimuvad mais.

Saar möönis, et kõik see on praegu ennustusvõistlus tõenäosusega on 50:50.