Eelmisel nädalal jõudis avalikkuse ette teade selle kohta, et Narva Aleksandri kirik läheb enampakkumisele alghinnaga 500 000 eurot. Kultuuriminister Indrek Saar peab tekkinud olukorda kahetsusväärseks, kuid kinnitas riigi valmisolekut koostööks hoone omanikega, teatas ministeerium.

„Ida-Virumaa ja kogu Eesti huvides on, et muinsuskaitsealune Narva Aleksandri Suurkirik jääks avalikku kasutusse. Kultuuriministeeriumi haldusala asutused on valmis koostööks hoone omanikega, et kirikus käiks aktiivne kultuuriline tegevus nagu näiteks Peterburi Jaani kirikus, kuid kõigepealt peavad selgeks saama omandiküsimused. Ma ei pea kindlasti õigeks seda, et riik hakkaks tasuma valitsusvälise organisatsiooni tekitatud võlgasid,“ kinnitas kultuuriminister.

Saar lisas, et kultuuriministeerium annab aastas üle 660 000 euro pühakodadele remonditoetuseks. See on samas suurusjärgus kõigile ülejäänud muinsuskaitseobjektidele kuluva summaga. Minister toonitas, et riik on päästnud Narva kirikuhoone hävinemisest.

„Kultuuriministeerium on sihtasutuse Narva Aleksandri Kirik kaudu pühakoja korrastamisse investeerinud 2 miljonit eurot. Lepinguliste kohustuste täitmine jätkub aastani 2017,“ lisas Saar.

Narva Aleksandri kiriku kasutuselevõtmine eeldab edasisi investeeringuid, sest päästeameti ettekirjutuste tõttu on kiriku kasutamine praegu keelatud. Suurkiriku hoone kuulub ka muinsuskaitse alla, mis tähendab muuhulgas, et sellele planeeritavad lisandused või ümberehitused peavad olemasolevaid väärtusi säilitama ja saama Muinsuskaitseameti heakskiidu.

Minister Saar kinnitas, et hoonel on korralik katus ja ehitise üldine seisukord on rahuldav. „Samal ajal on rusikareegel, et ainult kasutuses olev pärand säilib kõige paremini. Seetõttu ongi tähtis, et hoonesse leitaks sisutegevusi. Ootame omanikelt initsiatiivi ja oleme sisuloome küsimustes valmis igakülgseks koostööks,“ ütles Saar.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Narva Aleksandri koguduse pankrot kuulutati välja 2015. aasta aprillis. Koguduse võlausaldajad otsustasid müüa suurkiriku peahoone enampakkumisel alghinnaga 500 000 eurot. Varasemad enampakkumised koguduse varade müümiseks on ebaõnnestunud.