Täna toimus Tallinnas riigikogu liikmete vahel samasooliste perede ja kooseluseaduse teemal paneeldiskussiooni, mille eesmärk oli avatud mõttevahetus samasooliste paaride ja peredega seotud teemadel, osutamaks reaalse elu kitsaskohtadele, millega Eestis samasoolised paarid täna kokku puutuvad. Samasooliste paaride kooselu Eestis täna ei tunnustata ning perekonna kaitse samasoolistele peredele ei laiene.

Diskussioonil osalesid riigikogu liikmed Imre Sooäär, Andres Anvelt ja Olga Sõtnik ning inimesed, kes jagavad oma isiklikke kogemusi olukorras, kus Eesti ühiskonnas levivad negatiivsed hoiakud samasooliste perede kohta.

Reformierakonna liikme Imre Sooääre hinnangul peavad seadused ja hoiakud käima käsikäes. Eestil on vaja sel teemal avatud ja selget diskussiooni. „Kõige kurvem on see, et kuigi meil on parlamendis neli erakonda, siis täna on siin esindatud neist vaid kolm,“ ütles Sooäär oma avasõnades. Reformierakondlase sõnul ei saa uuest seadusest rääkida enne, kui IRL oma seisukohti ei muuda. „See läheks koalitsiooniseadusega vastuollu,“ tõdes ta.

Valdava osa diskussioonist täitiski Sooääre sõnavõtule järgnenud vaidlus selle üle, milline erakond vastava eelnõu algatama peaks. Keskerakonna esindaja Olga Sõtnik oli kindlal veendumusel, et seadust on vaja ja selle jõustumiseks on Reformierakonna ülesanne panna oma koalitsioonipartner meelt muutma.

Ka sotsiaaldemokraat Andres Anvelt veeretas eelnõu algatamise ülesande Reformierakonna kätte. „Opositsiooni eelnõud ei lähe lihtsalt läbi, sest nad on koalitsioonilepinguga vastuolus,“ põhjendas ta oma seisukiohti.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku Mari-Liis Sepperi arvates on seaduse puudumises süüdi poliitikud. „Kuidas te ei suuda veenda oma koalitsioonipartnerit? Kui omavahelist vestlust pole olnud, siis on vaja see teha,“ pöördus Sepper Reformierakonna esindaja poole. Imre Sooääre sõnul on nad aga korduvalt seda juba teinud. „Kui nad täna siin oleks, siis saaks nende endi käest küsida.“ Eesti LGBT ühingu president Helen Talalaeva kinnitusel oli IRL-i liige Liisa Pakosta küll algselt lubanud üritusele tulla, kuid pidi välislähetuse tõttu ära ütlema ja erakond talle asendajat leida ei suutnud.

„Kõige suuremaks probleemiks on ühiskonna hirmud – kardetakse mingeid tonte. Kui me hirmudest lahti saaksime, hakkaks asi juba liikuma,“ sõnas Sooäär. „Reformierakonna sees on samuti olnud sisukas debatt ja aasta tagasi jõudsime otsustamiseni - Reformierakond toetab kooseluseadust. Kui suudaksime koalitsioonipartneri hirmud minema ajada, saaksime koos palju ära teha,“ leidis Sooäär.

Täna Rahvusraamatukogus aset leidnud paneeldiskussioon oli pühendatud tänasele rahvusvahelisele homofoobiavastasele päevale. Just 17. mail 1990. aastal eemaldas Maailma Terviseorganisatsioon homoseksuaalsuse psüühikahäirete nimekirjast. Selle tähistamiseks ja oma toetuse väljendamiseks hooliva ja salliva ühiskonna poolt heiskasid Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi, Austria ja Kanada suursaatkonnad täna ka vikerkaarelipud.