Tartu politsei uurimistalituse vaneminspektor Eduard Sui algatas juhtunu kohta siiski kriminaalasja. “Kõik tagamaad tuleb selgeks teha, siis läheb kriminaalasi lõpetamisele,” ütles inspektor Postimehele.

Kriminaalkoodeksi paragrahv 124 lõige 2 lubab lapsevarguse eest, kui selle pani toime vähemalt kaks inimest, mõista neile karistuseks viis kuni kaheksa aastat vabadusekaotust.

Selle paragrahvi puhul algab kriminaalvastutuse iga 15. eluaastast.

Esmaspäeva õhtul Tartu südalinna lähedalt haljasalalt imiku ära viinud Annika on aga 14-aastane ja tema kooliõde Evelin aasta noorem. Mõlemad käivad Kroonuaia koolis, kus õpetatakse kerge vaimse mahajäämusega lapsi.

Koolist sadakond meetrit eemal õhtupimedas vankrit märgates arvasid lapsed, et keegi on selle maha jätnud, ütles Sui. Enda kinnitusel olid nad paarkümmend minutit oodanud, et keegi lapsele järele tuleks, rääkis ta.

Siis mõtlesid nad last aidata ning võtsid ta kaasa. Nad läksid maabussijaama, kus Annika sõitis lapse ja käruga Ülenurmele.

Annika rääkis uurijale, et oli emale öelnud, et leidis lapse, mispeale ema käskis tal politseisse helistada. Annika aga ei julgenud seda teha ning siis soovitas ema tal lapse koos käruga poe juurde rahvarohkesse kohta viia, lisas Sui.

Tartu noorsoopolitsei juhtivinspektor Marina Paddar lausus, et Annika ja Evelin ei saanud asja tõsidusest aru. Võtsid lapse justkui mahajäetud kassipoja kaasa, lausus ta. Pärast nutsid mõlemad, et nii tegid. Siin tuleks pigem koputada Annika ema südametunnistusele, et ta politseisse ei helistanud.

Politsei tänab kaht poissi, kelle asjalik tegutsemine päästis paar tundi kärus veetnud imiku külmumisohust. Kroonuaia kooli 16-aastane õpilane Raigo Kongi ja Ülenurme gümnaasiumi 17-aastane õpilane Kristo Jaaska olid märganud Ülenurme kaupluse juures järelevalveta vankrit väikese lapsega, helistanud hädaabinumbril 112 ning aidanud hiljem politseil jälgi ajada.

Kohale saabunud kiirabi viis beebi lastehaiglasse, mille arst tuvastas, et laps on täie tervise juures, vaid mähkmed oli ta vahepeal mustaks teinud.