Ilves ütles usutluses raadiole Vaba Euroopa, et Colin Powelli sõnavõtt Senati välisasjade komitees, kus ta jõuliselt toetas Balti riikide õigust astuda NATO-sse, on õige ja tervitatav samm.

Välisminister Ilves ütles oma pressiesindaja teatel intervjuus, et NATO laienemine on tõusnud liikmesriikides päevakorda.

“Järgmise tippkohtumiseni on vähem kui kaks aastat, ettevalmistused selleks on alanud,” sõnas Ilves.

Varem esinesid samasisuliste NATO laienemist toetavate avaldustega nii Senati välisasjade komitee esimees Jesse Helms kui ka Esindajatekoja väliskomitee liider Benjamin Gilman.

Välisministri kandidaat erukindral Collin Powell teatas kolmapäeval, et ta toetab kindlalt Balti riikide NATO-sse võtmist.

Ajaleht The Washington Post edastas Powelli kolmapäeval senati väliskomitee kuulamistel öeldud sõnu, kus ministrikandidaat toonitas, et Ameerika Ühendriigid ei tohi karta Venemaa vastuseisu Balti riikide NATO liikmeks võtmisele.

“Me peame tegema seda, mis on nende riikide suhtes õiglane,” ütles Powell.

See oli kahe nädala jooksul juba teine vabariiklaste partei mõjukate esindajate avaldus Balti riikide NATO-sse pürgimise toetuseks.

Senati väliskomitee esimees Jesse Helms ütles eelmisel neljapäeval Washingtonis esinedes, et 2002. aastal toimuval NATO tippkohtumisel tuleb Balti riikidele esitada kutse alliansiga liitumiseks.

Novembri algul, veel enne presidendivalimisi, teatas vabariiklaste kandidaat George W. Bush, et peab otstarbekaks NATO edasist laienemist ning pluralistlike poliitiliste süsteemide ja turumajandusega riikide kaasamist allianssi.

Bush lubas veenda Ameerika Ühendriikide liitlasi Euroopas NATO laienemisprotsessi jätkamise vajalikkuses ning toonitas, et Venemaal ei tohi olla alliansi laienemise osas mingit vetoõigust.