Ilves meenutas, kuidas temalt on imestava näoga küsitud, et kas Lääs peaks siis Ukrainas toimuvale vastuseks Venemaad pommitama. "Kuid praeguste sanktsioonide ja Venemaa pommitamise vahel on ilmselt veidi ruumi," ütles president.

Ilves ironiseeris ka väljendi "tõsiselt mures" (ing. k. gravely concerned) üle, mida Euroopa kõrged ametnikud on tema arvates liigagi sageli ja hambutult kasutama hakanud iga kord, kui Venemaa Ukrainas uusi samme astub. "Twitter on täis "tõsiselt mures" nalju! Ärge seda enam kasutage, on üks mu soovitus," ütles president.

Ilves hoiatas, et kui Euroopa liit Ukraina osas samamoodi jätkab, peab ta olema tulevikus valmis põgenikke vastu võtma. "5% bosnialastest on kolinud Rootsisse, mõned neist on täna Euroopa parlamendis. Kui sanktsioonid on kallid, siis miljonite põgenike vastuvõtmine on veel kallim," märkis ta.

Ukraina ei ole kauge probleem

"Olgem ausad, maailmakorraldus on täielikult muutunud, mitmed kokkulepped on lakanud eksisteerimast, näiteks aluspõhimõte, et riigipiire ei tohi jõuga muuta. Selle asemel me näeme taas argumente, mida pole näinud alates Teisest maailmasõjast, nagu kaasmaalaste kaitsmise argument. See kõik on tagasi ja me peaksime muretsema," rõhutas Ilves.

Samuti tuleb presidendi hinnangul üle Euroopa mõista seda, et Ukraina ei ole kauge välisriik, millest midagi ei teata. "Keegi ühest lõunapoolsemast Euroopa riigist küsist mult, miks me üldse sellest räägime. Ma ütlesin, et kahjuks ma pean ütlema, et neljal Euroopa liidu liikmel on Ukrainaga piir. Seepeale imestati, et kas tõesti?" rääkis Ilves.

President osutas ka Euroopa ühise julgeolekupoliitika nõrkustele. "Lissaboni lepingu järgi, kui keegi sind ründab, siis saadetakse sulle palju oliiviõli. Meil on vaja pidevalt kooskäivat meeskonda, kes lepivad kokku, kuidas Euroopa tervikuna käitub," leidis ta.

Arutelus jõuti ka küsimuseni, kuidas peaks reageerima Venemaa-tüüpi agressioonile, mis ei ole otsene sõjaline rünnak, vaid nn. "roheliste mehikeste" sissetoomise strateegia. "Kui see kõnnib nagu part, kõlab nagu part, siis see on part," vastas Ilves.

Küsimusele, mis on üldse Läänele nn "punaseks jooneks", millest üle ei astuta, vastas president, et temagi pole enam kuigi kindel, mida need jooned üldse tähendavad. "Aga mul on usku, et NATO piirid on punane joon," tõdes ta.