“Pole saladus, et 1995. aastal saatis Savisaar korda üht ja teist,” vahendas Mõõdukate pressiesindaja laupäeval BNS-ile Ilvese sõnu. “Välisriikides küsitakse nüüd, kas 1995. aasta salalindistamine võiks korduda, kas Savisaar on muutunud.”

Keskerakond omakorda meenutas Ilvese väidetele vastuseks pildiskandaali, kui Mõõdukate, Isamaaliidu ja Reformierakonna valitsust juhtinud Mart Laar tulistas pumppüssist Võrumaal Eesti sõjaväeosas tollase opositsiooniliidri Edgar Savisaare pildi pihta.

“See, mille Ilves oma arvukates arvamustes on omistanud Savisaarele ja milles ta teda lakkamatult ning mõõdutundetult süüdistab, eksisteerib vaid tema enda peas,” ütles Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp laupäeval BNS-ile.

Sepa sõnul mõistab Keskerakond Ilvese isiklikku kibestumist.

“Kuid me soovime, et ta endise välisministrina oma välismaa kolleegidele lõpuks ometi seletaks, kuidas sai Mõõdukate osalusel ja heakskiidul Eesti valitsust ligi kolm aastat juhtida inimene, kes peaministrina ametliku visiidi ajal tulistas avalikult kaitseväeosa territooriumil opositsiooniliidri pilti,” ütles Sepp BNS-ile.

Tema sõnul ei ole Eesti rahvusvaheline maine sellest “vääritust ja absoluutselt arusaamatust taagast senini vabanenud”.

Ilvese sõnul on 2002 aasta Eesti jaoks otsustav NATO ja ka Euroopa Liidu suunal ja seetõttu on Eesti lääneriikides erilise “luubi all”. Tema sõnul on peamine, et Eesti jälgiks demokraatia reegleid.

Laupäeval kritiseeris Ilves teravalt Keskerakonna ja Reformierakonna valitsusliitu, süüdistades neid demokraatlike põhiväärtuste ründamises ja sovjetiaegse asjaajamisviisi tagasitoomises.

“Rünnatakse demokraatlikke väärtusi, mitmed märgid viitavad Eesti NSV-le omase sovetliku asjaajamisviisi tagasitulekule, Mõõdukad ei saa seda rahulikult pealt vaadata,” ütles Ilves erakonna volikogul esinedes.

Ilves väljendas oma muret valitsusevahetusega kaasnenud tendentside üle, mis kahandavad Eesti riigi tugevus- ja usaldusvaru rahvusvahelisel tasandil.

Ka Mõõdukate volikogu tegi laupäeval terava avalduse, milles väitis, et Keskerakonna ja Reformierakonna valitsusliit võib ohustada Eesti head mainet ja tuua tagasi sovjetlikud harjumused.

Mõõdukad hoiatasid avalduses, et Eesti ühiskonnas maad võttev väsimus riiki ülesehitavatest reformidest on soodne pinnas sovjetlike harjumuste ja arusaamade taassünniks.

“Valitseva koalitsiooni hiiliv loobumine Eesti arengu senistest sihtidest võib ohtu seada Eesti kui eduka reformiriigi tuleviku ja hea maine,” seisab opositsioonipartei volikogu avalduses. Viidates sellele kutsusid Mõõdukad koostööle kõiki poliitikuid, huvigruppe, kodanikeühendusi ja eraisikuid, kes “jagavad muret demokraatiast ja läänelikust arenguteest taandumise pärast”.

Mõõdukate volikogu kinnitas, et opositsioonis olles kavatseb erakond selgitada ja teostada eelkõige sotsiaaldemokraatlike seisukohti ja kavatseb avaldada valitsusele survet töötajate õigusi ning huve kaitsvate ja perede sotsiaalset kindlustunnet tagavate otsuste ja seaduste vastuvõtmiseks.

“Mõõdukad seisavad avaliku võimu demokraatliku teostamise kaitsel ning vastustavad autoritaarsuse ja omamehelikkuse ilminguid avaliku võimu teostamise mistahes tasandil,” seisab avalduses. “Me peame lubamatuks ning võimude lahususe põhimõtet eiravaks presidendi institutsiooni politiseerimist.”

Esmaspäeval rääkis reformierakondlasest välisminister Kristiina Ojuland riigikogu Reformierakonna fraktsioonis esinedes, et Eesti tuntud poliitikud on välismaal andnud väärinformatsiooni Eesti uue valitsuskoalitsiooni kohta. Seetõttu esitati Ojulandile tema Rootsi-visiidi ajal Reformierakonna fraktsiooni liikme Andres Taimla sõnul mitu ebameeldivat küsimust. Taimla ei täpsustanud, keda Ojuland poliitikutest silmas pidas.