Soome välisminister vihastas eestlased ja Eesti presidendi välja, kui ütles kohalikule ajalehele, et Eesti on venekeelse propaganda vastu võitlemiseks ärganud väga hilja, vahendab Yle.

„See sobib selle rahvusliku poliitikaga, mida Balti riigid on ajanud ja mille pärast pole uudiseid vene keeles edastanud. Meie siin Soomes oleme läinud teist teed,“ ütles Tuomioja ajalehele.

Eesti president tegi täna selle teema kohta kaks järjestikku säutsu (muutmata kujul):

"Tuomioja ei poolda ELi propagandabüroo loomist. Eestlased on nationalistid sest neil pole siiani venekeelseid saateid"

"Kuna iroonia pole kõigil alati arusaadav ruttan lisada et Eestis on venekeelsed saated olnud alates ETV esimesest päevast."

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus kutsus Soome suursaadiku välja, kuna talle ei meeldinud Soome välisminister Erkki Tuomioja arvamuseavaldus Eesti venekeelse meedia läbikukkumise suunal.

Tavaliselt kutsub välisminister mõne suursaadiku vaibale siis, kui näiteks on selle riigi lennuk rikkunud Eesti piiri. Täna kutsus Pentus-Rosimannus vaibale Soome suursaadiku, kes ütles Soome rootsikeelsele ajalehele Hufvudstadsbladet, et ta ei kiida heaks Euroopa Liidu raha eest ühise propagandakanali loomist.

Minister pidas silmas Eesti, Leedu, Taani ja Suurbritannia välisministrite algatust, et Euroopas peaks olema ühine lahendus Vene propagandale vastu astumiseks. Tuomioja leiab, et Eesti on venekeelse propaganda vastu võitlemiseks ärganud väga hilja. „See sobib selle rahvusliku poliitikaga, mida Balti riigid on ajanud ja mille pärast pole uudiseid vene keeles edastanud. Meie siin Soomes oleme läinud teist teed,“ ütles Tuomioja ajalehele.

Eesti välisminister Pentus-Rosimannus ütles Delfile, et Soome välisministri väljaütlemised olid erakordselt ebaõnnestunud ja tegelikku olukorda mittearvestavad.

"Me ei saa jätta reageerimata Venemaa järjest suurenevale propagandale, mis sisaldab sulaselgeid valesid. EL peaks Venemaa propagandale ühiselt vastu seisma ning selle ettepaneku olemegi koos Taani, Suurbritannia ja Leeduga teinud. Loodan, et ka Helsingis mõistetakse selle küsimuse tähtsust ning et Soome liitub esitatud initsiatiiviga. Me ei saa lubada, et Euroopa Liidu, st meie enda kodanike inforuumis toimetab keegi, kes opereerib ebatõdedega ja külvab vaenu," ütles Pentus-Rosimannus.