“Sellepärast olen mina isiklikult heatahtliku eemalehoidmise poolt. Kuni asjad rahunevad, on see tegelikult ainus, mida me teha saame. Meie oleme praegu see peksupoiss,” ütles Ilves The Moscow Times’ile antud telefoniintervjuus, vahendab Eesti Päevaleht Online.

Ilvese sõnul on Venemaa libisemas diktatuuri nagu Weimari vabariik 1920-ndatel aastatel.

„Seal on noa selgalöömise mentaliteet, mis meenutab mulle Weimari vabariiki,” ütles Ilves. „Weimari mentaliteet on nii sarnane, et ma tõesti loodan, et me ei lähe valesse suunda,” lisas ta.

Moscow Times märgib, et Ilves keeldus Vene valimisi rohkem kommenteerimast öeldes, et ei taha teise riigi siseasju valimiskampaania ajal arutada.

Ilves kritiseeris Kremli mõistet „suveräänne demokraatia”, mis leiutati selleks, et vastata lääne kriitikale Venemaa poliitilise elu puuduste suhtes. President Ilves kinnitas, et Eesti ja teised postsovetlikud riigid on tõestanud, et demokraatia on postsovetlikes ühiskondades võimalik.

President Ilves ütles, et Venemaal on kombeks sõbrustada ebademokraatlike riikidega. „Miks on raske olla heades suhetes riikidega, mis on kommunismist välja tulnud ja millel on tugevad demokraatiad? Miks see on nii, et despootlikud postkommunistlikud riigid on sõbrad ja need, mis pole despootlikud, on vaenlased? See pole loogiline,” rääkis president.

Presidendi kinnitusel peaks Eesti vähem hoolima Venemaast ja selle asemel keskenduma Läänele.