Ilvese sõnul on Kallas vaieldamatult valitsuskoalitsiooni ainus liige, kes nõutava Euroopa-mõõdu välja annab. Endine välisminister avaldas ka Eesti Päevalehes veendumust, et Kallasest saab hea eurovolinik.

Küsimusi võib Ilvese hinnangul aga tekitada poliitiliste jõudude osakaal europarlamendis, kus ülekaalus on konservatiivid ja sotsiaaldemokraadid.

Ilves nentis, et Eesti esindajad neis erakondades ei hakka oma riigi volinikukandidaati maha tegema või põhja laskma, sest nii Euroopas ei käituta. “Mina käsitlen volinikukandidaati Eesti, ja mitte valitsuse või Res Publica omana ning soovitan kõigil samamoodi toimida,” kirjutas ta.

Konservatiivide ehk Euroopa Rahvapartei hulka kuuluvad Res Publica ja Isamaaliit, sotsiaaldemokraatide seas on praegu veel Mõõdukate nime kandev erakond.

Siiski nentis Ilves, et Euroopa Parlamendis on viimastel aastatel teinud suuri edusamme konservatiivse Euroopa Rahvapartei (EPP) liider Hans-Gert Pöttering.

“Just tema on teatanud, et komisjoni uus koosseis peab peegeldama poliitilist seisu parlamendis,” kirjutas ta. “Ja Pöttering on lubanud oma poliitika tänavu ellu viia.”

Ilvese sõnul tuleneb sellest ka konservatiivide negatiivne eelhoiak liberaal Kallase suhtes, mida Euroopa konservatiivid on korduvalt oma mõttekaaslasele Juhan Partsile ka öelnud. EPP-le ei mahu pähe, kuidas saab konservatiivide juhitud valitsus loobuda volinikukohast teise partei kasuks.

Eesti vaatleja sõnul leidub lahendus Reformierakonna enesemääratlemises. “Nad väidavad õigusega, et tegelikult on Euroopa Liberaalide Partei (ELDRP) pigem vasak- kui parempoolne ühendus,” kirjutas ta. “ELDRP-sse kuuluvad Taani sotsiaalliberaalid ja Briti liberaalid, kes on vasakpoolsemad oma riigi sotsiaaldemokraatidest, ka Itaalia liberaal Romano Prodi juhtis peaministrina vasakpoolset koalitsiooni.”

Eestist kuulub ELDRP-sse ka Keskerakond.

“Mis oleks Reformierakonnale loogilisem samm, kui astuda EPP liikmeks,” jätkas Ilves. “Konservatiivid on ju tõsiseltvõetavaist Euroopa parteidest kõige parempoolsemad. Siis jääks rahule ka eelmainitud Pöttering.”

Samas artiklis esitab Ilves Kallasele kümme küsimust, mis puudutavad EL-i ees seisvaid olulisi probleeme alates tuumik-Euroopa võimalikust tekkest ja lõpetades Türgi võimaliku liitumisega.

“Komisjon tahab teada niikuinii, mida kümme uut volinikku neist asjust arvavad, seda tahaks teada ka Eesti ajakirjandus ja avalikkus,” kirjutas Ilves. “Seda enam, et juunikuiste Euroopa Parlamendi valimiste kampaania peaks keskenduma eelmainitud teemadele ja mitte reklaamiagentuuride korraldatud õhumüümisele.”