President Ilves rõhutas kolledži (BALTDEFCOL) ühendstaabiohvitseride ja tsiviilametnike kursustel osalejatele, et sõjaline haridus peab kaasas käima arengutega militaarvaldkonnas ja soovitavalt olema neist sammu võrra ees, teatas presidendi kantselei.

“Ajaloos on olnud küllalt juhtumeid, kus kindralid ja poliitikud on valmistunud eelmiseks sõjaks, aga tegelikkuses tuleb järgmine sõda alati teistsugusena,” märkis Eesti riigipea. President Ilves avaldas veendumust, et väikeriikide jaoks jääb NATO kogu julgeolekupoliitika nurgakiviks.

“Artikkel 5 tähendus on ka tänapäeval ülioluline, ilma selleta kaotaks NATO mõtte,” ütles president Ilves.

Riigipea tõdes ka, et Balti Kaitsekolledž on hea näide kolme Balti riigi koostööst ja märkis, et rahvusvahelises keskkonnas õppimine ja töötamine aitas Balti riikide ohvitseridel omandada väärtuslikke kogemusi juba NATO-ga liitumise eelsel perioodil ja teeb seda ka praegu.

Loengule järgnenud riigipea kohtumisel BALTDEFCOL-i komandandi brigaadikindral Gundars Abolsiga räägiti vajadusest säilitada koolis õppejõudude kaader võimalikult paljudest riikidest ning arutati ettevalmistusi kolledži 10. aastapäeva tähistamiseks veebruaris 2009.

Balti Kaitsekolledži erinevad kursused läbib igal aastal ligi 100 ohvitseri ja tsiviilametnikku keskmiselt 20-st NATO liikmes- ja partnerriigist.