Ilves ütles, et teda häirib inimeste sõnapruuk, see, kuidas inimesed räägivad. "See ei ole minu meelest edasiviiv. Igasugune kriitika on alati vajalik, aga mitte sellises tonaalsuses ja selliste sõnadega, nagu me sageli näeme."

"Mulle tundub, et meil on just eriti sel aastal hakanud levima mingi suhtumine riiki, mis on halvustav, riigi suhtes negatiivne. Kusjuures ma saan aru, kui sa ütled, et valitsus on paha ja loll, valitsus on paha ja loll, kui riigikogu on paha ja loll, siis me võime selle üle vaielda. Aga riik iseenesest on tegelikult uskumatult hea," sõnas president.

Kui me vaatame neid riike, mis on tulnud kommunismist välja, siis ma julgen öelda, et ainuke teine riik, kes on nii hästi toime tulnud on Poola. "Aga kui me vaatame, kus me oleme - võtame kõik neid edetabelid, mida me armastame vaadata. Mõnes edetabelis oleme me täiesti ees, näiteks internetivabaduses."

On mõned alad, kus me oleme lubamatult maha jäänud, näiteks naiste ja meeste palga suhtes, kus see on täiesti piinlik. Või HIV levikus - seal on Eestil väga palju, mida teha, tunnistas riigipea.