“Ma räägin kodanikuühiskonnast, kus inimesed tahavad midagi enda kodukoha või riigi heaks teha ja teevadki,” rääkis riigipea presidendi kantselei teatel. “Me tahtsime oma riiki, me tegime oma riigi ja kaitsesime seda; samamoodi püstitasime nii esimest kui ka teist korda selle mälestusmärgi siin Kilingi-Nõmmes.”

“Me mäletame, et just omaalgatus, inimeste vabatahtlik koondumine on see, mida totalitaarne võim kõige enam kardab,” sõnas president Ilves.

Ta meenutas ka kahe aasta eest maha põlenud ja eelmisel nädalal taasavatud Kolgaküla rahvamaja taastamist kohalike inimeste, omavalitsuse ja riigi toel; aga samuti neid ligi pooltteist tuhandet vabatahtlikku kaitseliitlast, noorkotkast, kodutütart, kes osalesid vihma trotsides eilsel Võidupüha paraadil Tallinnas.

“See ongi see Eesti, mida me tahame — meie enda Eesti,” ütles president.

President Toomas Hendrik Ilves külastas täna Kilingi-Nõmmel ka kohaliku päästekomando ja politsei vastrenoveeritud ühishoonet.

„“Olen uhke päästjate vapruse, tubliduse ja pühendumise üle, mida oleme viimase kuu jooksul näinud näiteks Vihterpalu metsatulekahju ja Puhatu turbatootmisväljade põlengu ning veel mitmete suurte rabapõlengute kustutamisel,““ ütles riigipea.

Vihterpalu 850-hektariline tulekahju kustutati nelja päevaga ning Puhatu turbaväljade põleng, mis haaras 490 hektarit, kustutati kahe nädalaga, kummagi põlengu kustutamisel osales sadu elukutselisi päästjaid, sadu vabatahtlikke, lisaks kaitsejõudude ja piirivalve lennumasinad.

„“Meie päästjad on näidanud oma professionaalsust ja nende partnerid kaitseväest, Kaitseliidust, lisaks sajad vabatahtlikud on tõestanud, et nad hoolivad Eestist ja Eesti turvalisusest,““ ütles president Ilves.

Riigipea kinnitas, et kõrvuti politseinike ja piirivalvuritega kannavad päästjad olulist osa Eesti sisejulgeoleku tagamisest.