"Riigikogu, president, valitsus ja kohtud, kõik valitud rahvaesindajad ja ametnikud peavad täitma oma rolli täie vastutusega ja laitmatult, oma võimu põhiseaduse vastaselt laiendamata," kirjutas Ilves.

"Presidendi roll me parlamentaarses riigis on olla erakonnaülene, kogu Eesti ühiste väärtuste, sihtide ja ühtehoidmise pidepunktide sõnastaja, kodanikuühiskonna eestkõneleja, põhiseaduslike kriiside vältija, julgeoleku ja riigikaitse tähtsuse rõhutaja, Eesti esitleja ja kaitsja suhetes välisriikidega, kriisihetkel Eesti ja maailma liidrite tulemuslik mõjutaja."

"President peab kasvatama Eesti vaimu, tegema seda suuremaks ja Eestit kaalukamaks. Nii maailmas kui oma rahva südames koos kõigi vaba riigi ettevõtlike vabade kodanikega. See on kui pealtnäha nähtamatu kuid selgesti tajutav seeneniidistik, mille tihedusest ja tugevusest sõltub Eesti toimetulek riigina ning kõigi Eestit oma koduks pidavate inimeste heaolu. See töö väärib tegemist ja vaev nägemist. Mina olen selleks tööks jätkuvalt valmis, presidendiametis või mis tahes muul viisil," lisas Ilves.