Presidentide kohtumisel, millest võttis osa ka Portugali välisminister Luís Amado, räägiti pikemalt Euroopa Liidust ja kahe riigi koostööst ühenduse raames, teatas presidendi kantselei.

“Eesti ja Portugal asuvad küll Euroopa Liidu erinevates äärtes, kuid kahepoolsed suhted on olnud alati head,” märkis president Ilves, lisades, et võimalusi vastastikku kasulike suhete süvendamiseks võiksime otsida ja täiendada kõigil tasanditel.

Kõneldes Euroopa Liidust, toonitasid mõlemad riigipead, et väiksemad riigid, nagu Eesti ja Portugal, on ühendusse kuulumisest ja laiemalt Euroopa integratsioonist märkimisväärselt palju võitnud.

“Euroopa ühisprojektid on väikeriikide jaoks väga olulised, sestap vajavad just meiesugused riigid tugevat Euroopa Liitu ning Euroopa Liit omakorda tugevat Komisjoni,” sõnas Ilves.

Samuti avaldasid Eesti ja Portugali riigipead toetust Lissaboni lepingu kiirele jõustumisele. President Ilvese sõnul tuleb Euroopa Liidul edasi liikuda ka energiaturu ning teenuste turu liberaliseerimisega.

Kohtumisel peatuti ka majanduskriisi tänasel olukorral, sealjuures arutati võimalusi senisest aktiivsemaks koostööks infotehnoloogia valdkonnas. President Ilvese sõnul määrab majanduskasvu taastumise novaatorlike lahenduste rakendamine ning Eestil ja Portugalil on siin koostööks palju potentsiaali.

Olulise teemana käsitlesid presidendid Ilves ja Silva ka atlandiüleseid suhteid. “Eesti peab Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide tihedat ja ühistel väärtustel põhinevat partnerlust nii Euroopa kui ka üleilmse julgeoleku ja stabiilsuse nurgakiviks,” toonitas president Ilves.

Täna õhtul võtab president Ilves osa arutelust Portugali Katoliiklikus Ülikoolis (Universidade Católica Portuguesa), kus teemaks Euroopa ees seisvad väljakutsed.

Kolmapäeval osalevad president Ilves ja Evelin Ilves aukülalistena Portugali presidendi residentsiks oleva Belémi palee kaskaadi pidulikul avatseremoonial.

President Ilves jõuab tagasi Eestisse neljapäeval, 23. juulil.

2008. aastal andis president Ilves Portugali president Silvale Maarjamaa Risti keti Eesti okupeerimise mittetunnustamispoliitika toetamise eest.