"Ma väidan, et väikese, veidi enam kui ühemiljonilise rahvana on meie ajude pink liiga lühike, et lubada teatud destruktiivset käitumist, mis suuremates riikides pole eriti probleemiks," ütles Ilves oma peetud kõnes.

"Kui sa ütled USAs või Saksamaal, aga mitte enam meist viis korda suuremas Soomes, et keegi on täielik idioot, siis see kestvat probleemi ei tekita. Meile tekitab see aga kuhjaga probleeme," lisas president.

Riigipea tõi veel välja, et võttes eeskuju näites USA`st, siis "me võime arvata, et saame üksteist sõimata nagu tehakse parteistunud raadio-ja telesaadetes – näiteks Fox TV-s - USAs, aga me unustame, et seal ei pea sa kunagi istuma koos sõimatavaga sama laua taha, sest su enda laps käib sõimatava lapsega samas lasteaias või koolis."

Näitena tõi president välja Angela Merkeli, kes andis Vladimir Putinile läinud nädalal nõu. Nimelt solvus Putin hiljuti, kui Merkel tõstatas Pussy Rioti teema. Selle peale teatas Merkel aga, et kui ta iga kord solvuks kui keegi ta kohta halvasti ütleb, ei peaks ma kantsleriametis kolme päevagi vastu. "Ehk siis, poliitik vajab paksu nahka," ütles Ilves.

Lõpetuseks lisas riigipea, et mõned viimase aja mõttevahetused Eestis on lubanud ka meie demokraatiale lisada epiteete. President arvas, et mõne inimese meelest on meil tumm demokraatia ning mõne teise meelest sõimlev ja karjuv.

"Mina ise eelistan arutlevat demokraatiat, kus tõsiseid asju arutatakse omavahel nii, et ei langeta turusõimu tasemele. Ma ei ole enam sada protsenti kindel, et see Eestis on võimalik. Siin tahaksin väga eksida. Eks tänane diskussioon paku sellele empiirilist tõestust," jäi riigipea lootusrikkaks.