Ilves lausus intervjuus SL Õhtulehele, et ta poleks iialgi arvanud, et tema ema saab presidendivalimistega seoses teemaks.

“Lääne demokraatias on asju, mida ei võeta üles, ei peeta heaks tooniks või lihtsalt kardetakse,” sõnas Ilves. “Näiteks varjatud antisemiitlus, mis kumab läbi Kesknädala lugude. Ma ei ole juudi soost. Kogu aeg rääkida, et olen juut, või varjan, et olen juut… Kui selline asi oleks Soomes või Rootsis, siis sellele järgneks taoliste süüdistuste esitaja poliitiline lõpp.”

Laimulugude autorite vastutusele võtmist pärsib Ilvese sõnul Eesti kohtusüsteemi vaikne kokkulepe, et laimuhagide puhul antakse vaid miinimumsummasid. “Suurbritannias on kollaste lehtede toimetaja kõrval ka juristid, sest üks hagi võib sundida lehte sulgema.”

Ilves rõhutab, et tal pole otsest suhet CIA´ga.

“Töötasin Vabas Euroopas, mida 1971. aastani osaliselt finantseeris CIA,” selgitab ta. “Kui see selgus, et CIA oli rahastanud üliõpilasorganisatsioone, ajakirju ja meid, lõpetati see ära. Nõukogude propaganda rääkis kogu aeg vastupidist. Neli esimest aastat tegin teadusuuringuid ja olin analüütik, saime kasutada vaid avalikke allikaid, nagu Nõukogude lehed, inimesed, NSV Liidu kirjastatud põrandaalused raamatud jne.”

CIAga polnud neil mingit pistmist, selgitab Ilves. “Kui võimule tuli Bill Clintoni administratsioon, algas kampaania CIA avalikuks muutmiseks. Olin siis konverentsil, esinesin ja minu juurde tuli mees: “Teie olete Ilves? Olen CIAst. Olen lugenud kõiki teie analüüse. Väga huvitavad.” Oleks ka naiivne arvata, et nad ei lugenud.”

Arrogantsuse-süüdistuse kohta kostab Ilves: “Ju on midagi valesti mu näoilmes. Nägin sedasama kunagi oma kolmeaastase poja, nüüd ka tütre puhul. Ja kolmeaastane pole ju arrogantne! Või asi on kaelaasendis? Keegi mu talunaabritest ei ütle, et olen ülbe.”

Ilves lubab endaga Kadriorgu kaasa kutsuda vaid parimad, sõltumata erakonnast. Küsimusele: kas Indrek Tarand presidendikantselei direktoriks ja Olari Koppel pressiesindajaks, vastab Ilves: “Ei. Ei. Ei.”

“Olen inimestele mõelnud, aga mitte konkreetselt. Kindlasti oleks vaja tööle võtta inimene, kes tunneb läbi ja lõhki Euroopa Liitu,” nendib ta.