“Hästi valvatud riigipiir on oluline osa riigi kindlustundest. Eesti piir on hästi valvatud,” kinnitas Ilves, kes külastas Vasknarva, Alajõe ja Mustvee kordoneid, teatas presidendi kantselei pressiesindaja.

Riigipea tunnustas piirivalvurite professionaalsust piiri valvamisel ja päästeoperatsioonide korraldamisel, kuid samuti nende tihedat koostööd näiteks politsei, keskkonnainspektsiooni ja kutseliste kaluritega.

“Loodan, et ka politsei, piirivalve ja kodakondsusameti liitmisel tekkivas ühendametkonnas on au sees piirivalve organisatsiooni kultuur ning traditsioonid,” ütles president Ilves. “Kõik hea, mis on olemas, peab edasi minema.”

Riigipea on veendunud, et ühendametkond luuakse viisil, mis jätab Eesti välispiiri valve tugevaks nii personali kui ka tehnika ja eelarve osas.

“Hoolimata ametkonna nimetusest jääb piirivalvur ikka piirivalvuriks ja politseinik politseinikuks,” ütles president Ilves.

“Meie välispiiri kaitsmisel ei tohi sentimeetritki järele anda, vastupidi, siin on valdkondi, just tehniliste lahenduste vallas, mis vajavad järjest kaasajastamist,” rõhutas riigipea.

Eile Ida-Virumaale kahepäevasele ringsõidule saabunud president Ilves külastas Jõhvis kõlarite ja transformaatorite tootmisega tegelevat AS-i Audes, tutvus Ida-Viru Ettevõtluskeskusega ja kohtus meediakoolitust saavate gümnaasiumiõpilastega.

Mäetaguse mõisahotellis Meintack kohtus riigipea Alutaguse piirkonna omavalitsusjuhtidega, kes rääkisid võimalikest ühinemiskavadest.

Täna käis president Ilves ka Iisaku muuseumis ja gümnaasiumis, kus tegutseb piirivalve õppeklass ning külastas Iisaku vallas Tiiu Sepa ja Aleksander Dubrovi Vaikla puhkeküla.